Hoppa till huvudinnehåll

Historisk terrorismrättegång inleddes

Huvudförhandlingen i Finlands första terrorismrättegång inleddes i dag i Helsingfors tingsrätt. Tre män och en kvinna står åtalade för finansiering av terrorism.

Enligt åklagaren har de åtalade skickat sina egna pengar eller pengar de samlat in till Somalia och Kenya. Pengarna skulle där användas för att finansiera den extremislamistiska terrororganisationen Al-Shabab. De åtalade medger att de skickat pengar till Somalia och Kenya men de nekar till att ha medverkat i finansiering av terrorism.

De misstänkta ifrågasätter dessutom att organisationen Al-Shabab överhuvudtaget klassas som terroristisk. Domstolen måste nu ta ställning till huruvida organisationen var en terroristisk organisation då de misstänkta brotten ägde rum.

– I dag finns Al-Shabab bland annat på FN:s och EU:s sanktionslistor och är därför otvetydigt en terrororganisation, säger statsåklagare Juha-Mikko Hämäläinen.

En person åtalas för värvning

Den huvudmisstänkte åtalas förutom för finansiering av terrorism dessutom för att ha värvat sin bror till Al-Shabab. Den misstänkte nekar till anklagelserna.
Försvaret säger att brodern själv fattat beslutet att ta värvning i Al-Shabab ifall han alls gjort det. Jarkko Jaatela som är den huvudmisstänktes försvarsadvokat säger att ingen frågat brodern om hans åsikt under förundersökningen. Jaatela säger däremot att brodern suttit i fängelse i ett afrikanskt land.

– Han har säkert diskuterat värvningen med olika människor i fängelset och övervägt saken där, säger Jaatela.

Pengar till gevär och skor

Enligt åklagaren har den kvinnliga åtalade skickat pengar till en av männen som är känd som en radikal predikant i Kenya. Mannen är dessutom ansvarig för de utlänningar som kommer till Kenya för att kriga för terroristorganisationen. Kvinnan påstår att mannen i fråga är hennes make, men åklagaren säger att paret inte är gifta enligt finsk lag.

Då man tog en paus i rättegången sade sig statsåklagare Juha-Mikko Hämäläinen tro att pengarna har använts för att finansiera terrorism.

– Ett stormgevär med patroner kostar mellan 200 och 300 dollar. Uppehället för en krigare kostar ungefär 50 dollar för en månad. Enligt vår uppfattning har pengarna använts just till det här, säger Hämäläinen.

Familj skulle kidnappas

Enligt åtalet har den huvudmisstänkte mannen tillsammans med sin bror som bor utomlands försökt locka broderns maka och hans två minderåriga barn på en semesterresa till Kenya. Under den så kallade semesterresan var det meningen att broderns familj skulle transporteras till ett område i närheten av Kenyas och Somalias gemensamma gräns, där de sedan skulle drogas och tas in på somalisk mark.

Enligt åtalet skulle barnen mot sin vilja tas till ett av Al-Shababs träningsläger för tvångsarbete eller annan liknande verksamhet som skulle ha kränkt deras människovärde. Den huvudmisstänkte nekar till brottet.

Jarkko Jaatela som representerar den huvudmisstänkte säger att den misstänktes broder velat träffa sin familj efter att ha blivit frisläppt från fängelset i något afrikanskt land där han avtjänat sitt straff. Enligt den huvudmisstänkte planerade man endast ett möte mellan den huvudmisstänkte och hans fru samt barn som bodde i Finland.

Åklagaren säger att man fått nys om brottet genom Skyddspolisens avlyssningar.

– Polisen var så säker på att det handlade om förberedelser för ett brott att de var redo att vid behov avbryta planen, säger Juha-Mikko Hämäläinen.
Bröderna diskuterade under telefonsamtalen bland annat möjliga rutter till gränsen samt hur de skulle ta sig över gränsen till Somalia.
– De talade också om hur de skulle transportera barnen till ett så kallat universitet. Enligt vår uppfattning menade de med kodordet universitet Al-Shababs träningsläger, säger statsåklagaren.

Digert bevismaterial

I rättegången används ett digert bevismaterial som bland annat innehåller ungefär 550 sidor material från de telefonavlyssningar som Skyddspolisen utfört.

Ur Skyddspolisens avlyssningsrapporter framgår bland annat att Al-Shabaab använt pengarna till att köpa vapen, skor och mat åt terrororganisationens krigare. Sammanlagt har de åtalade skickat cirka 3 200 euro till organisationen genom banksystemet Hawala som används i Mellanöstern samt Nord- och Östafrika.

Förundersökningen i fallet inleddes redan år 2011. Enligt åklagaren beror den långa behandlingstiden på att man haft problem med att översätta bevismaterialet samt att man varit tvungna att samla in en del av bevismaterialet utomlands. Åklagaren yrkar på mindre än två års fängelsestraff för de åtalade. Mindre än två års fängelse betyder oftast i praktiken villkorligt fängelse.

Läs mera:

Finlands första terrorismrättegång inleds