Hoppa till huvudinnehåll

I Matti Mattssons fotspår mot Tokyo

I somras var Jakob Nordman en av fyra blåvita simmare i ungdoms-OS i Kina. I höst har 18-åringen flyttat från Jakobstad ner till Åbo där han tränar under ledning av VM-medaljören Matti Mattssons lots Tomi Pystynen. Och stortrivs.

När hans tränare slutade på sommaren var Jakob Nordman tvungen att söka sig bort från Jakobstad för att fortsätta simsatsningen. Valet föll på Åbo och Tomi Pystynens träningsgrupp i Åbo Simklubb.

– Jag besökte Tomi i Björneborg i ett par veckor i somras och det kändes naturligt att komma hit. Och det har gått riktigt bra, jag är väldigt nöjd med arrangemanget. Allting har fungerat perfekt, gläder sig bröstsimslöftet Nordman.

Pystynen är också tränare till Finlands främsta bröstsimmare Matti Mattsson, som tog VM-brons 200 meter bröst sommaren 2013. Mattsson besöker Åbo och tränar tillsammans med Nordmans grupp ett par gånger i månaden.

– Det är en otrolig möjlighet. Det är otroligt att ha en så bra träningskompis och se hur han tränar och vad jag själv kan lära mig av honom. Men också att lära känna Matti är viktigt. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter från större tävlingar och sånt är otroligt värdefullt att höra.

Mattssons huvudsträcka är 200 meter, medan tränaren Pystynen ser att Nordmans egenskaper är bäst lämpade för hundringen. Pystynen menar att Nordman som 18-åring nu är ungefär där som Mattsson var som 16–17-åring.

– Jakob är en intressant ung idrottare och han har en enorm entusiasm gentemot simningen. Det ser lovande ut, utvecklingen går framåt, men han är ändå en novis, precis som jag i tiderna sade om Matti att han är en bra novis, säger Pystynen.

”En helt otrolig upplevelse”

Förra våren vann Jakob Nordman bland annat guld i junior-FM på 100 meter bröstsim, men höjdpunkten var ungdoms-OS i kinesiska Nanjing i augusti. Finland representerades av fyra simmare, varav två var Jakobstadsbördiga i Nordman och Adam Vik.

– Det var en helt otrolig upplevelse, jag har svårt att beskriva det med ord. Det var så fantastiskt. Allting var superstort, nybyggt, och det fanns tusentals funktionärer som bara tog hand om oss. Det var faktiskt superbt, säger ÅSK-simmaren.

– Det gav tillika en boost för självförtroendet, att man vet hur stora tävlingar fungerar och vet att man hör hemma där, hör hemma med de hårdaste typerna. Jag är stolt över mig själv att jag lyckades hantera pressen och inte bröt ihop.

Jakob Nordman, simmare, hösten 2014
Jakob Nordman planerar att bli student från Katedralskolan i Åbo om ett drygt år. Jakob Nordman, simmare, hösten 2014 Bild: Yle jakob nordman
Nordman simmade nya personliga rekord på sina båda individuella sträckor, men varken 1.04,86 på 100 meter eller 29,15 på 50 meter bröstsim räckte till avancemang. På den kortare distansen var han första utanför semifinal. För sina insatser tilldelades Nordman också Årets ungdomsstipendium i SFI.

Tokyo hägrar i horisonten

Denna vecka tävlar Finlands simelit om FM-medaljer på kort bana i Esbo. Nordman hoppas försvara guldet på juniorernas 100 meter och göra väl ifrån sig också bland herrarna på 50 meter. De stora drömmarna ligger ändå längre fram.

– Jag har inte sagt det åt honom direkt, men nog ser åtminstone jag att OS är huvudmålet, säger tränaren Pystynen.

Också simmaren själv har tankar på riktiga OS efter upplevd ungdomsupplaga. Men bråttom har Jakob Nordman inte.

– Folk har sagt åt mig att jag ska till Rio 2016, men jag vill inte riktigt säga det själv. Rio är inte huvudmålet i det här skedet. Men Tokyo 2020 skulle kunna vara min olympiad.

Läs också