Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt smuggling på RG Line

RG Lines färja RG 1. Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist rg 1

Två personer med anknytning till rederiet RG Line står åtalade misstänka för grovt skattebedrägeri. Ytterligare en person är åtalad i samma mål. Enligt en av de åtalade ska brottet ha skett år 2008. I övrigt vill hen eller de andra misstänkta inte kommentera åtalet.

Lyxvaror

Enligt uppgifter till Yle Österbotten är det frågan om smuggling av alkohol och tobak. Det ska handla om lyxvaror som champagne och dyr konjak som ska ha tagits in för servering på båten eller för personalen, men sedan inte använts ombord. I stället ska varorna ha förts i land och använts vid privata fester. Genom att ta in alkoholen och tobaken via rederiet ska de misstänkta ha undvikt att betala skatt.

Enligt tidigare anställda på rederiet ska stora mängder alkohol och sopsäckar fyllda med cigaretter ha förts i land när fartyget legat i hamnen. Smugglingen ska ha skett mellan åren 2006 och 2008.

Via slabben

Smugglingen skedde enligt uppgifterna via den så kallade "slabben". Via slabben får personalen ombord köpa en viss mängd alkohol och tobak skattefritt. Alkoholen som smugglades ska ha tagits in via slabben, men kunde aldrig köpas av personalen.

RG Lines före detta ägare, Rabbe Grönblom, säger till Yle Österbotten att han inte minns att något liknande har ägt rum.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten