Hoppa till huvudinnehåll

När kropp och knopp inte möts

Sasha Linder
Sasha Linder undviker helst dumma frågor som "Är du pojke eller flicka?". Sasha Linder Bild: Yle / Ted Urho transhelsinki

När Sasha Linder var sexton år gammal och spelade onlinespel där killarna var normen så antog medspelarna att hen också var en kille. I något skede slutade Sasha rätta dem och började sin resa för att bli en man också fysiskt.

När killarna i onlinespelen trodde att jag också var kille insåg jag att ’Shit, de har ju rätt’. - Sasha Linder

Då Sasha Linder kommer in i studion är det svårt att missa honom. De massiva cowboybootsen gör att varje steg hörs. De nu så självsäkra stegen har inte alltid varit en självklarhet. Sasha föddes som kvinna och resan till manlighet började för sju år sedan då han var tonåring.

- När killarna i onlinespelen trodde att jag också var kille insåg jag att ’Shit, de har ju rätt’. Det var en isande känsla och jag bestämde mig för att aldrig berätta om det för någon, minns Linder.

När han tittar tillbaka på tonårsperioden inser han att det fanns andra signaler. Pusselbitar som han först senare kunnat sätta ihop.

- På maskerader klädde jag alltid ut mig till man, oftast till Oscar Wilde. Jag identifierade mig kraftigt med den manliga bögkulturen, men fick det inte riktigt att gå ihop med min kropp. Som 17-åring insåg jag att jag hade ett val.

Linder har levt som man sedan han fattade beslutet att korrigera sitt kön. Nu har han påbörjat den kliniska behandlingen som leder till en könskorrigering.

Dumma frågor på spårvagnen

Sasha Linder ser ut som en rockabillykille med en vild hårman som verkar rufsig men trots det hela tiden sitter rätt. När han rör sig utomhus får han ändå vara beredd på att folk ifrågasätter hans kön.

- På spårvagnen kan folk fråga om jag är kille eller tjej. Vad ska man svara på det? Jag brukar oftast klämma till med ett ’Vad tror du?’, säger Linder.

Då brukar folk inse hur dumma de låter och försöker mumla fram en ursäkt. Den dummaste frågan har ändå kommit inom den närmaste kretsen.

- Det var en person som frågade ’Är du säker på att du inte gör det här bara för att vara speciell?’ berättar Linder.

Alla faller inte in i den heliga tvåfaldigheten

Som transperson faller man lite mellan springorna i vårt könsdefinierade samhälle. Sasha Linder pratar gärna om sin transidentitet, men hoppas att diskussionsparten är öppen för nya tankar.

- Om vi tar föräldragenerationen så har de ju aldrig fått någon information om frågor som det här. Vissa fattar vad det här handlar om medan andra kan känna sig hotade, säger Linder.

Skönast tycker Linder det är då han inte behöver förklara sig, utan den han talar med bara accepterar honom för den han är.

Läs mera om TransHelsinki.

Riksdagen godkände år 2002 en lag som gav transsexuella personer rätt att fysiskt korrigera sitt kön.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen