Hoppa till huvudinnehåll

Presidentkritik rinner av Stubb

Stubb intervjuas om Anders Borg
Stubb intervjuas om Anders Borg Bild: Yle statsminister

President Sauli Niinistö beskyllde under helgen regeringen för att föra "imagepolitik". Presidenten sade att regeringen har skapat en illusion om att behövliga och smärtsamma ekonomiska beslut redan har fattats, trots att de i verkligheten inte har fattats. Statsminister Alexander Stubb (Saml) hävdar att kritiken inte gäller hans regering utan föregångarna.

Det var inte bara presidenten som under veckoslutet kritiserade regeringen. Också förra statsministern, Centerns Esko Aho, anklagade regeringen för att vara strategilös.

Esko Aho
Förra statsministern, Centerns Esko Aho anklagade regeringen för att vara strategilös. Esko Aho Bild: Yle esko
Aho konstaterade att det tvistades inom regeringarna under nittiotalet, men att de ändå lyckades fatta stora beslut. Det här är något som den nuvarande regeringen har misslyckats med, ansåg Aho.
Sauli Niinistö
Den sittande regeringen har åtminstone tre eller fyra gånger försökt övertyga oss om att den gjort allt det som fortfarande är ogjort, sade president Sauli Niinistö i en en intervju som publicerades i en lång rad av tidningar under veckoslutet. Sauli Niinistö Bild: Yle sauli niinistö

President Niinistö talade i en intervju för en rad landsortstidningar om sju år av misstag, och syftade på finanspolitiken som drivits sedan 2007.

- Den sittande regeringen har åtminstone tre eller fyra gånger försökt övertyga oss om att den gjort allt det som fortfarande är ogjort, sade Niinistö till tidningarna.

Stubb: Jag plockar inga poäng för redan fattade beslut

Kritiken rinner ändå av statsminister Alexander Stubb.

- Jag tar inte kritiken personligt, säger Stubb eftersom presidenten enligt hans tolkning inte pekade direkt på den sittande regeringen.

- Den kritik som presidenten kommer med gäller att gamla beslut säljs som nya, säger Stubb. Jag sa redan från första stund att regeringen Stubb är en implementerande regering, så jag kommer inte att plocka några poäng på de beslut som redan är fattade, utan jag kommer bara att genomföra dem.

President Niiniistö kritiserade samtliga regeringar som suttit efter 2007. Stubb ger honom motvilligt rätt.

- Presidenten har rätt på det sättet att vi måste genomföra strukturella förändringar, konstaterar Stubb.

Vissa reformer kommer vi att lyckas genomföra, lovar Stubb och nämner pensionsreformen och hälsovårdsreformen.

Rinne: Regeringen har fattat många beslut

Finansministern Antti Rinne (SDP) säger rakt ut att han inte vill kommentera vare sig presidentens eller Esko Ahos kritik av regeringen.

Finansminister Antti Rinne.
Jag vill inte kommentera kritiken, säger finansminister Antti Rinne. Men regeringen har inga problem med att fatta beslut. Finansminister Antti Rinne. Bild: Lehtikuva antti rinne

- Jag säger bara att alla diskussioner är bra, kommenterar Rinne, som inte håller med om att regeringen skulle ha svårigheter att fatta beslut.

Presidenten har anklagat regeringen för att bedriva en "imagepolitik", men den beskyllningen avvisar Rinne på stående fot.

- Jag kommer just från ett regeringsmöte där vi fattade konkreta beslut, svarar Rinne.

Vapaavuori: Presidenten är en klok man

Statsministerns partibroder, näringsministern Jan Vapaavuori, säger att presidenten är en klok man.

Det som presidenten har sagt hoppas jag att alla läser igenom noggrant och funderar på, säger näringsminister Jan Vapaavuori. Bild: Yle jan vapaavuori

- Det som presidenten har sagt hoppas jag att alla läser igenom noggrant och funderar på, säger Vapaavuori.

- På senaste tiden har jag märkt att flera olika mänskor från flera olika partier och organisationer har sagt samma sak, konstaterar Vapaavuori.

Stubb: Lätt att kritisera från sidan

Förra statsministern, Centerns Esko Aho, liknade regeringsprogrammet vid en önskebrunn.

- Det är lätt att kritisera från sidan, säger Stubb. Regeringsprogrammet var helt hyfsat, men jag skulle vilja se ett kortare program i framtiden.