Hoppa till huvudinnehåll

Sturm und Drang - hela resan

Like a rockstar
Like a rockstar Bild: Pampas Productions like a rockstar

Dokumentärfilm i en tragikomisk kostym om metallbandet Sturm und Drang från Vasa.

Vad händer då man blir berömd snabbt utan att vara mogen för det? Vad händer då "mopeden slinker ur händerna" på unga tonårspojkar? Vad händer med pojkarna när både närmiljön och skivbolaget blundar och trycker på gasen i jakten på ära och berömmelse?

Vi lever i en tid fylld av talang- och idoltävlingar. En tid då många ungas största dröm är att bli känd snabbt och ens status mäts genom hur många gillare man har på sociala medier. "Like a rockstar" visar baksidan av en kändisdröm. En allmängiltig och ärlig berättelse om det som sker när ljusen slocknat och tv-kameran stängts av.

När hobbyn blir hela ens liv

Sturm Und Drang slog igenom på den finska musikscenen som 14-åringar. Pådrivna av både föräldrar och skivbolag kastades fem unga finlandssvenska killar in i musikindustrin. Det som var tänkt att vara en hobby tog plötsligt över deras liv. Skivinspelningar, turnéer i Finland, Norden, Tyskland och Japan konkurrerar med skolgång och familjeliv.

Framgången blev ett faktum med flera låtar på försäljningslistorna, skrikande tjejer vid scenkanten och ett liv bakom rockscenen med många frestelser. Den enda som protesterade var basistens far, men hans varningar ignorerades när berömmelsen och ljusare tider närmade sig.

Närgånget och äkta

Dokumentärfilmen berättas ur bandets perspektiv. Publiken får vara med om absurda, komiska och tragiska situationer i en miljö som de flesta aldrig får insyn i. Evakueringar av hotell. Knarkhundar i Polen. En gitarrtekniker som räddar sångaren från att kvävas i sina egna spyor i Tokyo. Ångesten som träder in då pressen av att vara framgångsrik blir för stor. Problemen som uppstår då man inser att man inte är mogen sin roll som rockstjärna. Insikten att livet inte ordnar sig även om man är kändis.

Regissören och filmaren Tage Rönnqvist har under inspelningsåren levt nära bandet och blivit nästan som en del av deras vardag. Like a rockstar innehåller därför ett närgånget och ärligt material genom hela resan. Filmen har spelats in under en period på sju år.

Dokumentären sändes första gången i Yle Fem 2014
30 dagar på Arenan

Produktion: Pampas Production

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem