Hoppa till huvudinnehåll

Unik mathjälp inleds i Vanda

Matudelning.
Matudelning. Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Vanda stad satsar stort på att styra överbliven mat från butikerna till invånare som behöver mathjälp. Staden ska ta i bruk ett nytt mathjälpskoncept i samarbete med Vanda kyrkliga samfällighet, lokala matbutiker och den tredje sektorn.

Tanken är att staden ska hyra en bil och anställa personal som kan köra runt och hämta matvarorna från butikerna. Stadsstyrelsen godkände i dag måndag ett förslag om att hyra lagerutrymmen dit matvarorna kan föras innan den tredje sektorn tar över och delar ut maten till de behövande.

Konceptet kommer från Tyskland. Stadens representanter besökte Berlin i fjol somras och bekantade sig där med det så kallade Berliner Tafel-konceptet. Vanda är den första staden i Finland som tar i bruk konceptet.

Staden ska ansöka om EU-pengar för projektet. Prislappen för projektet för 2015 är över
150 000 euro. Den kyrkliga samfälligheten deltar med närmare 90 000 euro.

Läs också