Hoppa till huvudinnehåll

En modevisning som gör gott

Koboltblått är en av vinterns stora trender. Här fixar Michelle Kjellman till detaljerna.
Koboltblått är en av vinterns stora trender. Här fixar Michelle Kjellman till detaljerna. Koboltblått är en av vinterns stora trender. Här fixar Michelle Kjellman till detaljerna. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth estenomernas modevisning 2014

Vasas estenomstuderande är i full gång med att förbereda sin årliga modevisning, och den här gången visar de inte bara upp kläder och stilar. De samlar också in pengar till Österbottens cancerförening.

Fem viktiga trender

Vi bad Julia och Sara-Li om några modetips. Här är fem trender som kommer att synas i modevisningen.

  1. Päls - överallt. På skor, väskor, mössor och västar. Webbredaktionen uppmanar: välj konstgjord sådan, inte djur.
  2. Vinrött - murriga färger är vinterns färgskala.
  3. Mysigt med lager på lager - mycket stickat.
  4. Paljetter - det glittrar ordentligt i alla affärer just nu.
  5. Rosa - både på teddytröjor och lurviga kappor.

Det har blivit dags för årets tvåor på Yrkeshögskolan Novias estenomlinje att visa vad de lärt sig i kursen ”Skapande av modevisning”. Modevisningarna har redan blivit en tradition, eftersom de ordnats i över tio år. Publiken blir också allt större, och i år väntar gruppen sig åtminstone 200 besökare.

- Det här är något vi måste kunna sedan när vi är klara med utbildningen. Det är samma som att lära sig makeup och hår, det hör till branschen, säger Julia Holmqvist och Sara-Li Eriksson.

Lång och rolig planering

De började förbereda modevisningen redan tidigt på hösten. De delade in alla i grupper och funderade på stilen. Det första valet de fick göra var mellan modevisning och modeshow. Samma sak kanske du tänker? Nej, tydligen inte.

- En modeshow innehåller koreografi, medan modellerna i en modevisning bara går och visar upp kläderna, säger Julia.

Det är många tjejer (ja, det är bara tjejer i klassen) som ska komma överens om allt från visningsplats till mindre detaljer. För att göra det så rättvist som möjligt har de röstat om allt.

- I början var vi väldigt överens, men sedan blev det lite olika åsikter. Men vi har inte grälat. Alla har ändå samma bild av det vi vill visa, säger Sara-Li.

Svårt att få killar att ställa upp

Modellerna består av vänner och bekanta. Det är tio tjejer och fem killar som kommer att gå på catwalken. Julia och Sara-Li berättar att det var svårt att få killar att ställa upp. De vågar helt enkelt inte. En som ändå vågar är Benjamin Streng.

- Jag tackade ja, men sedan ångrade jag mig genast, säger han med ett stort leende.

Jag pratar med honom under tiden han provar en riktigt snygg kostym. Han verkar mycket glad och inte alls ångerfull.

- Det ska bli roligt. Jag är van vid att synas, och ville prova på något nytt. Det här blir en ny och rolig utmaning, säger han.

Samla in pengar till välgörande ändamål

Det kostar inget att gå och titta på modevisningen, men under kvällen får man donera en valfri summa som går direkt till Österbottens cancerförening.

- Alla har en koppling till cancer, eftersom alla känner eller vet om någon som blivit drabbad, därför vill vi samla in pengar för det. Att vi dessutom samlar in för Österbottens cancerförening gör att det är mer lokalt, säger Julia.

De har också samlat ihop en del sponsorer, som donerar en slant till föreningen.

Höstens mode

Visningen har sin utgångspunkt i höstens mode. Det är mycket murriga och jordnära färger som vinrött, grått, militärgrönt och svart.

- Det lättas upp av koboltblått och paljetter. Det finns verkligen mycket paljetter ute i affärerna just nu, säger Jannike Snellman som ingår i klädgruppen.

Utstyrslarna på modevisningen är ganska stilrena, med spännande detaljer.

- Det är mycket läder och päls också, säger Jannike.

Allt som visas finns i butiker i Jakobstad och Vasa, och det är meningen att besökaren ska kunna gå till en av affärerna och köpa hela looken. Allt ska vara bärbart och snyggt.

Att vara estenom

För Sara-Li var det inte alls självklart att hon skulle studera till estenom.

- Jag ville egentligen bli designer. Jag gick på beklädnadslinjen, men då upptäckte jag att det är roligare att använda färdiga trender, än att skapa dem, säger hon.

Julia har valt estenomlinjen eftersom hon vill jobba med människor.

- Det är fint att styla och skapa en stil. Att hjälpa en människa att hitta sin stil och bli sitt bästa jag. Dessutom finns det många möjligheter till olika jobb sedan, säger hon.

Som estenom kan du bli till exempel stylist, modejournalist, hår- eller makeup-artist, försäljare, klädkonsult och eventplanner. I utbildningen ingår också ett halvt år praktik. Den kan spenderas på exempelvis ett klädföretag eller en modetidning.

- Min drömpraktik är hos en makeup-artist i USA. De har ett lite annorlunda sätt att sminka sig på, så det skulle vara roligt att lära sig det, säger Sara-Li.

Julia vill istället göra sin praktik på något stort huvudkontor för ett klädmärke. Var de ska vara vet de ännu inte, men jakten på en plats är i full gång.

Modevisningen ger synlighet

En av orsakerna till att estenomerna gillar sin modevisning så mycket är att den ger dem synlighet.

- De andra utbildningarna och lärarna glömmer ofta bort oss, så nu visar vi att vi finns, säger Julia.

- Folk tror ofta att estenomerna inte har någon framtid i yrkeslivet, men det är fel. Branschen växer jättemycket, säger Sara-Li.

Modevisningen äger rum på Åbo Akademi i Vasa den 22 november. Här kan du läsa mer.

Nyligen publicerat - X3M