Hoppa till huvudinnehåll

Ett av 30 barn saknar hem i USA

Hemlös person i USA.
Hemlös person i USA. hemlös

Antalet hemlösa barn är rekordstort i USA. Över två miljoner barn var hemlösa i något skede under förra året.

Uppgifter från USA:s nationella center för hemlösa familjer visar att omkring 2,5 miljoner barn var hemlösa i något skede under år 2013. Det motsvarar vart trettionde barn.

Hemlösheten bland barn steg med närmare 10 procent mellan 2012 och 2013 och är nu rekordhög. Värst drabbade är delstaterna Minnesota, Nebraska, Massachusetts, Iowa och New Jersey. Rapporten visar också att hemlöshet är betydligt vanligare bland barn som tillhör olika etniska minoriteter än bland vita barn.

Barn som är hemlösa mår sämre än andra barn och är oftare sjuka. De löper också större risk för att hamna utanför systemet eftersom de ofta slutar skolan i förtid och lätt faller offer för kriminalitet, droger och sexhandel. Sammanlagt lever drygt 45 miljoner amerikaner under fattigdomsstrecket.

Läs också