Hoppa till huvudinnehåll

Europadomstolen: Finland fick avvisa rysk kvinna

Finlands lag
Finlands lag Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari lagen

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ger Finland rätt när det gäller avvisningsbeskedet till en rysk kvinna för några år sedan.

Den ryska kvinnan kom till Finland 2008, på turistvisum, och bodde här hos sin dotter som är finsk medborgare. Kvinnan ansökte också om uppehållstillstånd här. Hon var sjuk och sade sig vara helt beroende av sin dotter i Finland.

Migrationsverket avslog ansökan, och också Helsingfors förvaltningsdomstol ansåg att kvinnan kunde få adekvat vård i sitt hemland Ryssland. Kvinnan gavs inte rätt att besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Då vände hon sig till Europadomstolen och anklagade Finland för omänsklig och förnedrande behandling.

I en mellandom förbjöd Europadomstolen avvisning av kvinnan, men enligt den dom som domstolen gav på tisdagen får kvinnan avvisas, hon anses ha möjlighet att få vård i Ryssland och Finland har inte kränkt hennes rättigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes