Hoppa till huvudinnehåll

Frys dig smal

Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012
Ny forskning visar att man genom köld kan sätta fart på nåt som kallas brunt fett, ett fett som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012 Bild: Salvatore Di Nolfi / EPA geneve

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Anders Persson, professor vid Linköpings universitet, är en av forskarna bakom en ny studie som visat att kyla ökar mängden aktivt brunt fett och genom det ämnesomsättningen. Vi har tre sorters fetter i våra kroppar. De flesta av oss i alla fall.

anders persson
Anders Persson från Linköpings universitet är en av forskarna bakom en ny studie som visat att kyla ökar mängden aktivt brunt fett och därigenom ämnesomsättningen. anders persson Bild: David Einar cmiv anders persson

– Det vita fettet känner vi väl till och det är just det fettet som syns, dessutom alltför ofta väldigt tydligt. Men nu har vi också kunnat visa att många av oss även har brunt och beigt fett. Det bruna och beiga fettet fungerar som små värmekällor i kroppen och omvandlar energi till värme. Det kan till och med använda upp det vita fettet för att skapa värme, säger Persson.

Alla barn har brunt fett

Brunt fett finns hos barn och hos vissa djur, men nu har man kunnat bevisa att en del behåller detta supereffektiva fett också när de är vuxna.

– Man kan säga att det vita fettet är som en energibehållare och det bruna fettet är som en värmekamin. Det här gör att man kan hålla sig varm. När man huttrar och skakar och musklerna drar på sig så genereras det värme. Det bruna fettet är väldigt effektivt, ungefär 300 gånger effektivare på att tillverka värme än alla andra organ i kroppen.

Vill man gå ner i vikt så handlar det främst om att hålla koll på vad man stoppar i sig, hur mycket man motionerar och förbränner fett påpekar Anders. Men för vissa personer som inte kan gå ner i vikt och har en viss genetisk benägenhet så kan det här vara ett sätt för dem att gå ner i vikt.

Frys dig smal

Det behövs ganska lite brunt fett för att man ska hålla sig varm. Om man fryser lite så börjar man följaktligen använda det vita fettet och så går man ner i vikt.

– Om man sover i ett sovrum där man har fönstret öppet och utan duntäcke så går man ner i vikt. Man vet att cirka 60 gram av brunt fett bränner ungefär fyra kilo vitt fett per år. Ett mycket effektivt sätt att tillverka värme men också ett bra sätt att förbruka energi, det vill säga vitt fett.

Ha kallare inomhus

Vid en temperatur på 22 grader slutar det bruna fettet att vara aktivt. Det betyder alltså att det spelar stor roll varifrån man kommer. I Norden är vi vana med kyla men folk som bor i varmare länder som t.ex. i Thailand där det är varmt året runt är tröskeln högre.

– Man ska ha mellan 16 och 22 grader så aktiverar man det bruna fettet i kroppen. Vi har gjort experiment där personer fått frysa rejält. De fick duscha kallt och cykla ute i kortbyxor på vintern. Resten av dagen och natten höll de sig kalla även om de inte frös lika mycket då.

Anders Persson säger att vi är gjorda för att ha det kallare inomhus och att vi i dag har det på tok för varmt i våra hus. Man borde helt enkelt sänka temperaturen.

– Man går ner i vikt, man blir friskare och man sparar på naturen och miljön eftersom man inte behöver göra av med lika mycket energi inomhus.

Inte så skönt att frysa

Persson påstår att det inte finns oönskade effekter med den här metoden som att man blir sjuk istället för att gå ner i vikt.

– Nej, det finns ingen säker koppling där men däremot kanske man inte tycker att det är så skönt eftersom man inte mår så bra när man har kallt. Men man vänjer sig ju och för att det här ska ha en önskad effekt så måste man ständigt sänka temperaturen. Då man vant sig vid att leva i 22 grader måste man sänka till 20 grader och så vidare. Det kan ju på sikt bli lite knepigt.

Anders säger att önskedrömmen givetvis är att man kommer på det här lilla pillret som gör att man kan gå ner i vikt utan att behöva frysa och som inte är farligt för kroppen. Han tror att det pillret kommer inom en snar framtid.

– Hela världen brottas i dag med övervikt. Vår forskning är inte bara intressant ur bantningssynpunkt, utan forskarna tror även att det kan kopplas till vissa sjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer om forskningen:
Mänskliga försökskaniner ska frysa sig smalare
Så fryser du dig smal
Iskall väst ska frysa bort fett
Vetenskapens värld

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle