Hoppa till huvudinnehåll

Merkel: Hårda ord mot Putin och Ryssland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Sanktioner är ett måste även om det svider, menar Merkel Tysklands förbundskansler Angela Merkel Bild: EPA angela merkel

I Tyskland går diskussionen om Ryssland och president Vladimir Putin het. Orsaken är ett tal där förbundskansler Angela Merkel gick rätt så rakt på sak. Enligt Merkel utmanar Ryssland freden i Europa och hon nämner redan de nästa målen för Putins utrikespolitik.

– Annekteringen av Krim var ett brott mot folkrätten och nu håller Ryssland på med exakt samma sak i östra Ukraina. I Europa finns krafter, som struntar i ömsesidig respekt och saknar en vilja att lösa konflikter på demokratisk och rättslig väg, vilket leder till att man ifrågasätter hela den europeiska fredsordningen.

Det var tydliga ord förbundskansler Angela Merkel tog till då hon talade i Sydney efter att G20-mötet hade avslutats. Merkels ordval kan ha blivit ännu hårdare på grund av en intervju i tysk tv strax innan hennes tal.

Sanktioner skadar inte Ryssland

I intervjun fick president Vladimir Putin ge sin syn på läget i östra Ukraina och i Ryssland. Han passade visserligen på att tala om de senaste årens goda relationer mellan Ryssland och Tyskland, men annars handlade det om ett försvarstal för rysk utrikespolitik.

Putin försäkrade att Ryssland inte berörs av de sanktioner som har införts. Han varnade också för att vidare ekonomiska sanktioner mot Ryssland också kommer att skada Tyskland.

Merkel å sin sida säger sig ha mycket lite förståelse för Rysslands förehavanden på Krim och i östra Ukraina.

– Om folket i Ukraina skulle ha valt att gå med i den Eurasiska ekonomiska unionen, inte skulle vi då ha börjat skicka trupper till den polsk-ukrainska gränsen för att ställa till med bråk, säger Merkel i diskussionen efter talet i Sydney.

– Vi kan inte vara så svaga att vi först frågar Moskva vem vi kan förhandla med. Det gjorde man i DDR i 40 år och de tiderna vill jag inte ha tillbaka, fortsätter Merkel.

Försiktiga socialdemokrater

Det här är synnerligen hårda ord från den annars mycket försiktiga Merkel. I kommentarerna i Tyskland utgår man från att Angela Merkel senast nu har fått nog av Putins politik och inte längre räds för att visa och säga det.

Bland de kristdemokratiska partikamraterna är de flesta nöjda över att Merkel nu går rakt på sak. Bland de socialdemokratiska regeringskumpanerna varnar man ändå för att ta till alltför hårda ord.

Den tyske utrikesministern, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier besöker idag Kiev och Moskva. Hans möte med den ryske kollegan Sergej Lavrov kommer efter Merkels tal knappast att vara en värst gemytlig angelägenhet.

Tysk oro för Balkan

I sitt tal varnade Merkel också för nya ryska maktanspråk. I Tyskland ser man nämligen med stor oro på vad Ryssland för tillfället har för sig på Balkan.

– Det handlar sedan länge inte längre bara om Ukraina utan också om länder som Moldavien, Georgien och i förlängningen också Serbien och Bosnien-Hercegovina, säger Merkel.

Ett papper från det tyska utrikesministeriet, som tidningen Der Spiegel har kommit över, talar om ett allt större ryskt inflytande över Serbien och den serbiska delen av Bosnien.Genom nära militärt samarbete och gasleveranser vill man knyta Serbien närmare Moskva.

Målet med det här är enligt vissa tyska politiker att hindra de här Balkanländerna från att gå med i EU. Eller om de i något skede blir medlemmar se till att de kan fungera som proryska röster i EU:s beslutsfattande, skriver Der Spiegel.

Långvarig konflikt

Angela Merkels recept gentemot ett Ryssland på jakt efter mer inflytande, är framför allt att EU-länderna måste hålla ihop och visa upp en enad front mot Ryssland.

Hon ser förstås att den här konflikten inte går att lösa på militär väg, utan man borde fortsättningsvis ta till de ekonomiska hårdhandskarna.

– Sanktioner är ett måste även om det svider i det egna skinnet, säger Merkel.

Och en sak är i alla fall enligt Merkel helt säker. Konflikten med Ryssland kommer att bli långvarig.

Läs också:
"Militärmakten det enda Putin har kvar"

Läs också