Hoppa till huvudinnehåll

Programledarens tankar om ”Mitt triathlon”

Mitt triathlon gänget och programledaren Jontti Granbacka
Gänget och jag Mitt triathlon gänget och programledaren Jontti Granbacka Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama deltagare i mitt triathlon

När jag fick frågan ifall jag vill jobba med ett program som förvandlar soffpotatisar till stålmän för ungefär ett år sedan var min första reaktion, ”shit! måste jag träna själv”? Just det, MÅSTE jag träna…

Ifall någon nu ett år senare skulle ställa mig samma fråga skulle min fråga lyda, ”shit! Snälla FÅR jag träna själv”?

Varför har jag då bytt ut ”måste” mot ”får”, jo ni förstår ifall man har ynnesten att få tillbringa otaligt många timmar tillsammans med fyra positiva, äkta, målinriktade människor så förändras man också själv.

Det var den 14.2 2014 som jag träffade Sandra, Stig, Marcus och Anna för första gången, okej vi hade träffats en gång tidigare när de alla en åt gången smånervösa befann sej på casting, men denna gång samlades vi alla samtidigt och ingen behövde vara nervösa för ifall man blir ”utvald”. Från första stund kände jag att detta kommer bli en helt fantastisk tv-serie ifall vi får förmedlat det som dessa människor utstrålar till tittarna hemma i soffan. Och visst kände jag rätt redan från början. De fyra ”utvalda” blivande triatleter hade alla någonting gemensamt, nämligen naturlighet. Ingen av dem försökte vara någonting mer eller mindre utan de var alla sej själva. Jag som jobbat med tv i snart sju år har fått sagt åt mej otaligt många gånger, ”Jontti, va dej själv” ”spela dej själv, Jontti”. Det låter ju väldigt simpelt att vara sej själv. Men så är inte fallet, inte när du har en kamera framför näsan. Nej ser ni då ska man som finländare vara korrekt och lite små stel. Tyvärr. Men Marcus, Sandra, Anna och Stig klarade av att vara just sej själva redan från första träffen dessutom bildades en fantastisk gemenskap där alla stöttade varandra mot sitt gemensamma mål, Sun City Triathlon tävlingen i Augusti. Målet hade de alla gemensamt men vägen dit var individuell.

Viktiga människor jag beundrar eller har beundrat under mina 29 år är min bror, Teemu Selänne och min fru. Dessa tre har nu fått konkurrens av Anna, Stig, Sandra och Marcus. Det är inte bara det att sätta sej själv totalt i blöt genom att ställa upp i ett sånt här program utan att även klara av att helt ändra på dina livsvanor och börja träna regelbundet när motion har varit rena rama pesten som är beundransvärt.

Ifall du nu har råkat missa de första avsnitten av serien så tycker jag att du ska gå in på Yle Arenan och kolla på det du missat. Jag lovar, du kommer att bli motiverad att börja träna och ifall du redan är aktiv och rör på dej i din vardag så kommer du få tips som garanterat utvecklar din träning. Är det nu så att du är fullärd så kommer du antagligen att fastna för någon av de fyra deltagarna som vi följer. Trust me.

Hoppas du får en sund och trevlig stund.

Jontti