Hoppa till huvudinnehåll

Unga drömmer om att bli företagare

jessica blechingberg, christopher oksman, max edin och jimmy teir
Arcada i Helsingfors är en av många högskolor där studenterna grundat en egen förening för att sporra studerande att grunda eget företag. Jessica Blechingberg, Christopher Oksman, Max Edin och Jimmy Teir är aktiva i Arcada Entrepreneurship Society. jessica blechingberg, christopher oksman, max edin och jimmy teir Bild: Maria Uusikylä arcada entrepreneurship society

Allt fler studerande funderar på en framtid som företagare. Vi besökte några högskolor i Helsingfors där företagaranda råder. Här kan du läsa hur tre olika studerande ser på företagsamhet.

Jaan Siitonen, 26 år, studerar politologi vid Helsingfors universitet och driver föreningen Komin rf som lär svenska till unga

Vilken är din företagsdröm?

Jaan Siitonen, studerar politologi och driver föreningen Komin rf.
Jaan Siitonen i Helsinki Think Companys utrymmen. HTC är Helsingfors universitets förening för studerande och akademiker som är intresserade av entreprenörskap. Jaan Siitonen, studerar politologi och driver föreningen Komin rf. Bild: Maria Uusikylä helsinki think company

- Föreningen Komin rf:s dröm är att förändra attityderna mot det svenska språket och ge unga människor nyckeln till möjligheter genom svenskan, säger Jaan Siitonen.

Han hoppas att hans förening i framtiden drivs av nya förmågor. Han säger att han ändå tänker fortsätta jobba som entreprenör, men idén för sitt nästa företag har han ännu inte slagit fast.

- Jag vill att språk blir som iPhone 7:an, alltså någonting som alla vill ha. Jag skulle kunna tänka mig att kombinera språk med aktiviteter. Varför inte idrotta på svenska?

Varför vill du vara företagare?

Jaan Siitonen säger att en viktig orsak är den feedback han får för sitt jobb.

- I går fick jag ett sms av en elev som gått på min kurs i svenska. Eleven berättade att hon skrivit laudatur i svenska och att hon var otroligt tacksam för vår förenings hjälp. Det känns fantastiskt, säger Siitonen.

- Som företagare får jag se någonting som inte skulle existera utan min insats. I en stor institution eller organisation är man som arbetstagare lättare att bli ersatt.

Ditt tips till blivande företagare?

- Viktigaste är människorna som man jobbar med. De är viktigare än själva företagsidén. Välj att jobba med människor som du orkar jobba med varje dag många timmar. Om man jobbar ensam eller i ett team som man inte trivs med är det väldigt, väldigt svårt att få någonting gjort.

Jessica Blechingberg, 22 år, studerar företagsekonomi i Arcada

Vilken är din företagsdröm?

jessica blechingberg studerar företagsekonomi och är aktiv i arcada entrepreneurship society
Jessica Blechingberg, 22, är aktiv i föreningen Arcada Entrepreneurship Society. jessica blechingberg studerar företagsekonomi och är aktiv i arcada entrepreneurship society Bild: Maria Uusikylä arcada entrepreneurship society

- Jag tycker om att arrangera evenemang och jag tänker företagsamt. Jag drömmer om att få jobba för ett uppstartsföretag. I mitt jobb skulle jag gärna kombinera marknadsföring och mode.

Varför vill du vara företagare?

- Det är ett sätt att försäkra sig om att man har arbete och man får vara sin egen chef. Och jobba med det man älskar.

Ditt tips till blivande företagare?

- Du ska veta vad du vill, samla ett bra team runt dig och sträva efter framgång.

- Man ska inte vara rädd för att dela med sig av sina idéer. Om man inte berättar om sin idé för andra får man inte feedback och svar på om idén verkligen är bra.

Mathias Dahlqvist, 22 år, studerar företagsekonomi i Arcada och driver två företag

Vilken är din företagsdröm?

Dahlqvist har själv startat två företag redan men tror inte att de är hans verkliga drömjobb. Han håller på med it-konsultjobb och cykeluthyrning.

matias dahlqvist studerar företagsekonomi och grundade föreningen arcada entrepreneurship society
Mathias Dahlqvist, 22, grundade föreningen Arcada Entrepreneurship Society hösten 2013. matias dahlqvist studerar företagsekonomi och grundade föreningen arcada entrepreneurship society Bild: Maria Uusikylä arcada entrepreneurship society

- Jag vill hitta på hur man effektivt får människor utan utbildning ut i arbetslivet. Det finns så många som säger att de aldrig får jobb och där finns ett problem att lösa. Jag tror inte att man behöver ha högskole- eller universitetsbetyg för att jobba. Det handlar om att hitta människorna som vill lära sig, säger Dahlqvist.

Varför vill du vara företagare?

Dahlqvist säger att han vill grunda eget företag för att påverka.

- Jag vill göra sådant som ingen annan gjort på en arbetsplats. Dessutom ger ett eget företag en frihet som jag gillar. Man kan komma och gå som man tycker och jag gillar att kunna variera min dygnsrytm.

- Om jag nu jobbar stenhårt i 15 år så kanske jag inte behöver jobba lika hårt senare, ifall jag lyckats bygga upp ett framgångsrikt företag, säger Dahlqvist.

Ditt tips till blivande företagare?

- Gör dina hemläxor väl. Ta reda på om någon sysslar med en liknande verksamhet sedan tidigare. Om ingen gör det finns det kanske en orsak till det. Det är också viktigt att fundera på målgruppen för produkten eller tjänsten i fråga. Dessutom lönar det sig att fundera på hur du kan starta med en så liten finansiell insats som möjligt.

Läs också:

Kaotisk energi på Slush 2014
Slush är som speeddejtning för företagare
Vadå Slush?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes