Hoppa till huvudinnehåll

Vasa investerar stort i Lillkyro

Nu regnar pengarna över Lillkyro. När den gamla kommunen gick ihop med Vasa stad 2013 slöts ett fusionsavtal värt 21,3 miljoner euro. Bland annat byggs en ny skola i Tervajoki.

När Vasa stadsfullmäktige klubbade genom budgeten för nästa år blev två av de tre största investeringarna förlagda till Lillkyro. Det blir en ny hälsovårdsstation i Lillkyro centrum och en ny skola i Tervajoki.

- Vi kan inte vara annat än nöjda nu. Det här är ett tecken från staden att den håller sitt löfte och investerar i Lillkyro, säger Lillkyros tidigare fullmäktigeordförande Anne-Marie Viinamäki (Saml), numera fullmäktige- och styrelseledamot i Vasa stad.

Anne-Marie Viinamäki är rektor för skolan i Merikart
Anne-Marie Viinamäki är nöjd med fusionen av Vasa och Lillkyro Anne-Marie Viinamäki är rektor för skolan i Merikart Bild: Yle/Sonja Rundt merikart

Lista på önskemål uppfylls

De två investeringarna är två av de önskemål Lillkyro kommun kom med till Vasa stad när de två fusionerades. Avtalet var värt 21,3 miljoner och det bestod till stor del av morotspengar från staten men också av kommunens aktier i Etelä Pohjanmaan Voima (EPV) och kommunens elbolag.

- Vi har kommit en bit på vägen med investeringarna men vi har fortfarande tid på oss. En kyrka byggs inte på en dag, säger Viinamäki.

Arbetet med hälsovårdsstationen i Lillkyro centrum och den nya skolan i Tervajoki har redan kommit igång. Den gamla hälsovårdsstationen är riven och den gamla skolan i Tervajoki är delvis riven. Nu går eleverna i en barackskola intill skolbygget. Den del av skolan som fortfarande existerar ska bli daghem.

Den nya hälsovårdsstationen landar på 4,2 miljoner euro. I Vasa stads investeringsprogram för nästa år går 2,6 miljoner till hälsovårdsstationen och 3,5 miljoner till Tervajoki skola.

Frivilligt är bra

Fusionen mellan Lillkyro och Vasa skedde på frivillig basis.

- Man kan säga att vi var ute i grevens tid. Jag har inte ångrat beslutet att gå ihop med Vasa, säger Viinamäki.

Att det var en frivillig fusion är bra säger Viinamäki. Hon tror inte på att tvinga fram fusioner. Nu är kommunutredningar på gång runt om i landet med målet att fusionera många kommuner.

- Jag tror inte att det blir ett bra resultat av att tvinga fram något. Nu har man gått ifrån tvångsfusioner och det är bra, kommunerna måste få bestämma själva.

Läs också:
Lillkyros pengar räcker inte till alla projekt
Ny styrelse förbereder fusionen av Vasa och Lillkyro

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten