Hoppa till huvudinnehåll

De vill inte ha några vattenledningar

En brunn i byn Orhei vechi i Moldavien
En moldavisk bybrunn En brunn i byn Orhei vechi i Moldavien Bild: Kerstin Kronvall/Yle moldavien

Landsbygden i Moldavien är mycket eftersatt då det gäller vattenförsörjning. I de flesta byar finns det inga vatten- eller avloppsrör och alla hämtar sitt vatten i gemensamma brunnar.

Brunnarna är av den gammaldags typen med hink och vev. Det betyder att man måste öppna brunnslocket för att ta upp vatten.

Då kan smuts av olika slag komma in i brunnen. Att ha gemensamma hinkar till hands vid brunnarna är heller inte särskilt hygieniskt.

Odrickbart

Det säger sig självt att man inte har avloppsrör. En soptipp bakom uthuset får filtrera smutsvattnet i de flesta hushåll.

Många låter bli att överhuvudtaget kontrollera vattenkvaliteten i brunnarna.

I vissa fall har man låtit testa vattnet och då har det ibland visat sig att det är så förorenat att man inte ens borde tvätta händerna i det, än mindre dricka av det.

Det finns förstås också brunnar med helt dugligt dricksvatten.

Andrei Mariani, regionpresident i Drochia, Moldavien
Andrei Mariani, regionpresident i Drochia-regionen Andrei Mariani, regionpresident i Drochia, Moldavien Bild: Kerstin Kronvall/Yle andrei mariani

EU-pengar

Nu har Moldavien fått stora bidrag av EU för att bygga vattenledningar och avloppsrör samt reningsverk.

På lokalförvaltningen i Drochia-regionen i norra Moldavien säger regionpresidenten Andrei Mariani att EU-pengarna inte räcker till.


Myndigheterna försöker nu hitta också andra källor för att finansiera projektet.

Mariani säger att det är självklart att den nuvarande vattenförsörjningen och avloppshanteringen inte är godtagbar.

Ett par hundra meter

Ute i byarna är däremot många misstänksamma mot vattenledningar.

En äldre man säger att han misstänker att vattnet blir smutsigt i rören. Nu är det fräscht då det kommer direkt ur brunnen.

Han tycker heller inte att det är något problem att han är tvungen att bära hem vattnet i hinkar. Han bor ett par hundra meter från brunnen.

- För dem som är riktigt gamla kan det vara tungt, men jag klagar inte, säger mannen och tillägger att han själv är sjuttiosex år.

Också kostnaderna för att ansluta sig till vatten- och avloppsnätverk förskräcker många.

 • Helsingfors universitet planerar att sälja fastigheter

  Universitets anställda motsätter sig försäljningen.

  Helsingfors universitet planerar att sälja tre fastigheter i centrala Helsingfors, för att spara in på fastighetskostnaderna. Personalen ifrågasätter om fastighetsförsäljningen verkligen ger några inbesparingar.

 • Jarl Magnus Riiber fortfarande bäst i kombinerat – finländarna floppade i backmomentet

  Riiber försvarade fjolårssegern i Ruka.

  Världscupöppningen i nordisk kombination blev en uppvisning av världsmästaren och fjolårets världscupetta Jarl Magnus Riiber från Norge. Riiber som var fjärde efter backhoppningen tog karriärens 28:e världscupeseger. De finländska toppnamnen Eero Hirvonen och Ilkka Herola förstörde sina chanser med anspråkslös backhoppning.

 • Kommentar: Paavo Väyrynen stjäl igen uppmärksamheten inom Centern

  Centern väljer ny partistyrelse på söndag.

  Ett stort intresse riktas mot Centerns partifullmäktige under veckoslutet. Paavo Väyrynens möjliga comeback i partiledningen i egenskap av ordförande för Centerns svenska distrikt innehåller många vändningar, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Läs också