Hoppa till huvudinnehåll

Kvällstidningsteve på bargolvet

Expressens Niklas Svensson niklas svensson

Hur ska man få toppolitiker att damma av sig floskler och tala mera vardagsspråk i direktsänd tv? Svenska Expressen gör ett försök under rubriken Bar & politik för sjunde säsongen i streck, och de politiska högdjuren vet idag att ett skämtsamt tonläge förväntas av dem, då debatten sänds från en bar i centrala Stockholm.

Tonen är lättsam men frågorna kan ändå vara kvistiga. Konceptet "Bar & politik" är till stor del uppbyggt kring Expressens Niklas Svensson, ofta omtalad som stjärnreporter och programledare för "Bar & politik". Och trots att de flesta frågor handlar om mycket aktuell politisk substans, så har de inbjudna gästerna lärt sig att klä av sig åtminstone en del av sin inövade roll i den här avslappnade miljön.


- Många av de toppolitiker som kommer hit, partiledare och ministrar har varit här flera gånger förut. De vet vad de kan förvänta sig av mig som programledare. De vet att det finns utrymme att ta ut svängarna lite mera. Här får man skämta och publiken uppskattar om man får ett publikfrieri ifrån toppolitiker på scen, säger Niklas Svensson.

Inte jättestor publik, men politikerna gillar det

Expressen, som varje dag sänder flera timmar live, försöker utmana traditionell tv genom att anslå en annan ton i debatten. Men tittarsifforna presenterar tidningen inte och genomslagskraften på twitter är inte enorm, trots att konceptet är känt under hashtaggen #barpol.

Toppolitikerna själva ställer ändå gärna upp och många trivs bra inom mer avslappnade ramar. Kända ansikten som är på plats just den här kvällen är bland andra Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly.

- Det är ett jättekul format. Jag var ju med i början här och då var det inte så utvecklat och kanske inte så många som följde det. Men nu har de faktiskt satt en trend och skapat ny teve. Och det är andra tidningar som har följt efter - Aftonbladet har sitt politikprogram "Partiprogrammet" och andra. Och jag tycker att de gör det bra - det är spännande, spänstigt och det är ganska kul, säger Lars Ohly.

- Men man vet ju samtidigt att säger man något uppseendeväckande så kommer det att finnas i tidningen eller i annan media imorgon, så det finns ju gränser för vad man kan göra. Men man ska ändå notera att politiker kommer hit. Partiledare och ministrar kommer hit gång efter gång för att det är ett bra tillfälle att under lite annorlunda former diskutera politik, säger Göran Hägglund.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes