Hoppa till huvudinnehåll

Senaten nobbade förslag om minskad övervakning

Arkivbild. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT nsa

Den amerikanska senaten har röstat mot ett lagförslag om att minska underrättelsetjänsternas rättigheter att övervaka amerikaners telefonsamtal. Förslaget hade tidigare fått stöd av både demokrater och republikaner.

Efter Edward Snowdens avslöjanden om NSA:s övervakning föreslog president Barack Obama att underrättelsetjänsternas möjligheter att övervaka vanliga amerikaners telefonsamtal borde begränsas. Lagförslaget har kallats USA freedom act.

Enligt förslaget skulle det krävas specialtillstånd för varje fall av telefonövervakning. Det skulle ha begränsat underrättelsetjänsternas möjligheter att samla in så kallad metadata om amerikaners telefonsamtal, till exempel vem som har ringt vem och hur länge samtalet har pågått.

Efter Snowdens avslöjanden har det med jämna mellanrum uppdagats nya övervakningsskandaler. Så sent som förra veckan kom det uppgifter om att amerikanska myndigheter samlar mobildata med hjälp av specialutrustade Cessnaplan.

Två röster avgjorde

USA freedom act har tidigare fått stöd av både demokrater och republikaner. Den nya lagen antogs med trefjärdedels majoritet i representanthuset i maj.

I nattens omröstning i senaten förkastades förslaget ändå med två rösters marginal. För att lagförslaget skulle godkännas krävdes 60 röster, men endast 58 senatorer röstade för. Alla demokrater utom en röstade för förslaget, plus fyra republikaner.

Motståndarna har bland annat sagt att lagförslaget skulle ha inverkat negativt på USA:s möjligheter att övervinna radikalislamistiska Islamiska Staten.

- Om vårt mål är att bryta ner Islamiska Staten, som presidenten säger, så kommer det att kräva smart politik och beslutsamhet. Då är det minsta man kan begära att vi inte gör något som försämrar förutsättningarna, sa republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, inför omröstningen.

Resultatet ses som ytterligare ett bakslag för president Barack Obama. Lagförslagets förespråkare var besvikna efter omröstningen. Senator Ron Wyden, som hör till de ivrigaste förespråkarna, tror ändå att det kommer att bli en samhällsdebatt.

- De som värdesätter de medborgerliga rättigheterna och den amerikanska konstitutionen kommer inte att vila förrän det kommer en reform som sätter stopp för det här, sa Wyden efter omröstningen.

Skulle begränsa Patriot act

USA freedom act har setts som ett försök att korrigera övergreppen som anses ha blivit följden av Patriot act. Den här Patriotlagen stiftades av kongressen i all hast efter terrorattackerna år 2001.

Den gav i korthet polis och åklagarmyndigheter rätt att gripa och övervaka personer misstänkta för samröre med terrorister utan att de är anklagade för någonting. Polisen kan också på eget bevåg utföra telefonavlyssning, läsa e-post och göra husrannsakan. I jakten på misstänkta terrorister samlar underrättelsetjänsterna i nuläget samtidigt in information av miljontals helt oskyldiga amerikaner.

USA freedom act har fått stöd av amerikanska elektronikjättar som Apple, Microsoft och Google. De har varnat för att amerikanska företags möjlighet att göra affärer i andra länder skadas av övervakningen.

Läs också:
Senaten röstade mot oljeledning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes