Hoppa till huvudinnehåll

Uusimaa: Dyrare ambulanser om sjukhuset sparar

Bild på en sjukhusanställd vid arbete.
Bild på en sjukhusanställd vid arbete. Bild: Yle/Mika Kanerva bråttom

HNS vd Aki Lindén beräknade att en stängning av Borgå bb skulle spara en miljon euro. I verkligheten blir besparingen inte alls så stor, då man bland annat måste höja beredskapen inom akutvården.

Aki Lindén har räknat ut att en indragning av bb i Borgå skulle spara ungefär en miljon.

Till tidningen Uusimaa säger Borgås social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme att Lindéns beräkningar varken är realistiska eller motiverade. Av de förlossningssjukhus där antalet förlossningar ligger under 1 000 per år är de billigast i Borgå.

Om kirurgjouren inskränks för det dessutom med sig extra kostnader på 400 000 euro, då man också måste öka beredskapen inom akutvården. Dessutom kan inte alla tjänster, som gynekologer och anestesiologer, flyttas bort från Borgå sjukhus även om förlossningsavdelningen läggs ner.

Det här på grund av andra krav som ställs på verksamheten.

Räddningschef Olavi Liljemark vid Räddningsverket i Östra Nyland påpekar för Uusimaa att de extra kostnaderna inte direkt skulle ha att göra med stängningen av förlossningsavdelningen, utan att akuta operationer enligt den nya jourförordningen skulle utföras endast under tjänstetid, mellan klockan 8 och 16.

Utanför tjänstetid har räddningsverket ungefär 4 000 uppdrag, varav ungefär hälften skulle flyttas till Helsingfors. Det å sin sida leder till ett akutvårdsvakuum i Lovisa och Lappträsk då ambulanserna är på annan ort.