Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn ett 80-talsskåp

Jims återanvända klädskåp
Jims återanvända klädskåp Jims återanvända klädskåp Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,skåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint.

I inslaget här nedan ser du hur skåpet såg ut från början. Inte piggt direkt!

Skåpet från 80-talet kändes rejält

Skåpet var på väg till återvinningsstationen. Det var halvt inbyggt i väggen, gulnande sunkigt och tog för mycket plats.

Skåpet är två meter högt, en meter brett och 60 cm djupt, m.a.o var det också 1,2 kubikmeter förvaring som gick ut genom dörren. När skåpet lyfts ut kändes rummet rejält och tydligt.

60 cm djupa skåp kommer långt ut i rummet de skuggar och är ganska skrymmande. Ett bra men arbetsamt sätt är att såga av skåpen så att de blir 40 cm djupa. Kläder måste då hängas på ett annat sätt.

Man kan också få skåpet att kännas lättare genom att plocka bort en del dörrar. Skåpet blir en kombination av öppna hyllor och skåp med dörr.

Måla om och byt hantag

  1. Ta bort sockeln och sätt fyra ben under skåpet. När skåpet kommer en bit upp blir det luftigare och tydligare.
  2. Måla om. Gamla klädskåp är oftast vita, en vit som med åren blivit gul och smutsig. Klädskåpen är oftast gjorda av spånskivor som är beklädda med en slags plastfilm. Sandpappra upp ytan och tvätta av skåpet med målartvätt. (Med sandpappret får man ytan uppruggad så att färgen fäster snabbare. Målartvätten har också samma funktion, förutom att den tar bort fett så gör den ytan sträv)
  3. Byt handtag och knoppar, det är detaljerna som gör helheten.
  4. Ett grått skåp
    Ett grått skåp Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,skåp

Nyligen publicerat - Bygga och bo