Hoppa till huvudinnehåll

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Jims återanvända klädskåp
Hims återanvända klädskåp Jims återanvända klädskåp Bild: YLE/Strömsö klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Skåpet var på väg till återvinningsstationen. Det var halvt inbyggt i väggen, gulnande sunkigt och tog för mycket plats. Skåpet är två meter högt, en meter brett och 60 cm djupt, m a o var det också 1,2 kubikmeter förvaring som gick ut genom dörren. När skåpet lyfts ut kändes rummet rejält och tydligt. Problemet som kvarstod var att en hel del saker som förvarats i skåpet fanns kvar på golvet.

Några enkla tips på hur man kan piffa upp ett gammalt klädskåp.

1. Ta bort sockeln och sätt fyra ben under skåpet. När skåpet kommer en bit upp blir det luftigare och tydligare.
2. 60 cm djupa skåp kommer långt ut i rummet, skuggar och blir ganska skrymmande. Ett bra, men arbetsamt sätt är att såga av skåpen så att de blir 40 cm djupa. Kläder måste då hängas på ett annat sätt. Man kan också få skåpet att kännas lättare genom att lämna bort en del dörrar. Skåpet blir en kombination av öppna hyllor och skåp med dörr.
3. Måla om. Gamla klädskåp är oftast vita, en vit som med åren blivit gul och smutsig. Klädskåpen är oftast gjorda av spånskivor som är beklädda med en slags plastfilm. Sandpappra upp ytan och tvätta av skåpet med målartvätt. (Med sandpappret får man ytan uppruggad så att färgen fäster snabbare. Målartvätten har också samma funktion, förutom att den tar bort fett så gör den ytan sträv)
4. Byt handtag och knoppar, det är detaljerna som gör helheten.

Förutom klädskåpet hittar du här länkar till andra fina tips på återvinning:
Lees tapet av gamla boksidor och papperssidor.
Camillas tavla gamla bestick.
Lees utklädningsakut där hon skapar flera roliga dräkter av några klädesplagg.
Jims hylla av konservburkar.
Jims tavelramar av gamla taklister
Jims verktygsskåp som både byggs om och får ny inredning
Camillas tavelramar eller tittskåp med leksaker i.
Lees t-tröjor med virkade dekorationer på.

Nyligen publicerat - Bygga och bo