Hoppa till huvudinnehåll

Den finska hästen är snabb, stark och uthållig

Det starka finska kallblodet är Finlands stolthet. Som en trogen arbetshäst hjälpte finnhästen till att bygga upp den nya republiken, många var hästarna som kämpade i krigen och som snabbaste kallblodet i världen har den finska hästen blivit travbanans regent.

Finnhästen, den finska hästen eller det finska kallblodet (på finska: suomenhevonen) är den enda hästras som härstammar helt från Finland. Dess kända historia är cirka tusen år gammal. 1907 fick den finska hästen en egen stambok och blev en egen ras. 100 år senare blev finnhästen officiellt vald till Finlands nationalhästras.

Finnhästarna kom att betyda mycket i vinter- och fortsättningskriget. Den finska armén hade ytterst få bilar så soldaterna fordon var främst de 70 000 hästarna. Armén beslagtog hästar från många gårdar. Hästarna var starka, trogna och uthålliga. Och de ridande soldaterna fick ett djur att knyta an till, och visa kärlek för. Sven Borgström berättar om stupade hästar och sin kärlek till hästarna.

Ännu på 1950-talet fanns 400.000 finska hästar. De flesta av dem var arbetshästar och var med att bygga upp Finland. Nu finns det bara c. 20.000 finnhästar kvar.

I förhållande till sin storlek kan den finska hästen dra tyngre lass än många av de större arbetshästarna. Christina Fagerström och Hans Dahlberg berättar i Obs om den finska hästen och hur vi håller på att förlora kunskapen om hästar och jordbruk.

Idag avlas fyra grundtyper av finsk häst: travare, arbetshäst , ridhäst och liten finnhäst eller ponnytyp. De flesta är travare. Den finska hästen är en de snabbaste kallblodshästarna i världen inom travsporten.

Christina Fagerström har fortsatt med att ha finska hästar i sitt stall. Hon gillar särskilt den lite mindre karelska sorten som ridhästar. Den vanligaste färgen är en gyllene fuxfärg med flax dvs ljusare man och svans, men även brunt och svart förekommer. Vi följer med en underbar skogsutfärd till häst.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Finland i krig

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet