Hoppa till huvudinnehåll

Folkfest i Pojo för Joni Wiman

Stämningen var på topp i Påminnehallen i Pojo på torsdagen (20.11) då ung och gammal ville fira Pojobon Joni Wimans internationella framgångar inom bilsporten. Tidigare i november säkrade Wiman mästerskapet inom serien Global Rallycross Championship (GRC) som körs i USA.


Konferencier Kaj Kunnas räknade att det var drygt 200 människor som hade bänkat sig i hallen för att hälsa på Joni Wiman.

Publik på en läktare.
Det var fullt på läktaren i nya idrottshallen i Påminne. Publik på en läktare. Bild: yle/Petra Thilman joni wiman,Pojo, Raseborg

De flesta av dem som kom var vänner och grannar från Pojo; människor som har sett Joni Wiman växa upp eller som har vuxit upp med honom.
Peter, Andreas, Ida och Mikaela bor grannar till Joni Wiman
Peter, Andreas, Ida och Mikaela är grannar till Joni Wiman. På raden bakom i rosa jacka finns Eila Ajalin som också hon har följt Joni Wimans karriär med spänning. Peter, Andreas, Ida och Mikaela bor grannar till Joni Wiman Bild: yle/Petra Thilman joni wiman,Pojo, Raseborg

- Joni är duktig och vi vill uppmuntra honom. Vi tycker han är värd att firas, säger Mikaela.

Peter som har känt Joni Wiman sedan han var liten är mycket rörd över att se hur långt Pojopojken har kommit i världen.

En av Jonis gamla klasskamrater säger att han minns hur Wiman under skoltiden körde kartingbilar och att det nu är roligt att se hur långt han har kommit.

Aila Ajalin och Leif Ström hör till dem som länge har följt med Joni Wiman.

Leif Ström
Leif Ström har följt Joni Wiman i många år. Leif Ström Bild: yle/Petra Thilman leif ström,Pojo, Raseborg

- Jag läser allt det står i tidningen om honom, säger Ajalin.

Båda tror att Pojo har fått mera synlighet i världen tack vare Wiman.

- Nog är det fint att en sån där kille kan komma från en så här liten ort, säger Ström.

Stolta föräldrar

För mamma Martina Wiman och pappa Kimmo Wiman har det varit många spännande nätter när de på grund av tidsskillnaden har fått följa med sonens tävlingar via nätet.

- Nog kan man vara ganska trött följande dag, säger Kimmo Wiman.

Särskilt finalen var mycket spännande, berättar Martina Wiman.

- Kimmo var ju på plats och ställe i Las Vegas och följde med tävlingen. Jag låg hemma i sängen med datorn och försökte sova och titta på tävlingen.

Båda är stolta över sin son och hoppas att han hjälper till att sätta Pojo på världskartan.

En tårta med en bild av Joni Wiman som firar sin seger i GRC-serien.
Det bjöds på segertårta med bild av Joni Wiman i mitten. En tårta med en bild av Joni Wiman som firar sin seger i GRC-serien. Bild: yle/Petra Thilman gräddtårta,Pojo, Raseborg

Lugn och skicklig förare

Joni Wimans mentor och manager, Ingåbon Marcus Grönholm, som själv har vunnit världsmästerskap inom rally och som dessutom har kört rallycross efter sin egentliga tävlingskarriär, berömmer sin adept.

Marcus Grönholm
Marcus Grönholm hjälper Joni Wiman att komma framåt i karriären. Marcus Grönholm Bild: yle/Petra Thilman joni wiman,Pojo, Raseborg

- Han är en tävlingsmänniska. När man ser på honom är han tyst och lugn, men när han sätter sig bakom ratten och det gäller så finns de rätta egenskaperna där.

Grönholm säger att det nu gäller att få mera synlighet för Joni Wiman också utanför USA.

Joni Wiman själv var förvånad över att så många kom för att fira honom.

- Det är fint att se att så många är intresserade av vad jag gör. Det är flera människor här än vad vi trodde att skulle komma.

Informationschef Anu Haapalainen från bilsportsförbundet AKK med ett stipendium på 2 000 euro till Joni Wiman.
Informationschef Anu Haapalainen från motorsportsförbundet AKK-Motorsport ry delade ut ett stipendium på 2 000 euro. Informationschef Anu Haapalainen från bilsportsförbundet AKK med ett stipendium på 2 000 euro till Joni Wiman. Bild: yle/Petra Thilman stipendium,Pojo, Raseborg

Inga definitiva beslut om framtiden

De senaste två veckorna har Joni Wiman samlat tankarna efter sin seger. Han varit hemma i Pojo, men redan nästa vecka börjar han träna igen inför nästa säsong även om han inte riktigt vet i vilken serie han kommer att köra.

Målet för karriären har han inställt på världsmästerskapet, som kördes för första gången den här säsongen. Det var norrmannen Petter Solberg, känd från rallykretsar, som blev historiens första världsmästare i rallycross.

Men om det blir VM i rallycross år 2015 eller först år 2016 är lite oklart, men både enligt Joni Wiman och Marcus Grönholm verkar luta åt att det blir en säsong till inom GRC-serien.

- Alla vill vinna VM, men det är onödigt att ha bråttom, säger Joni Wiman.

Marcus Grönholm säger också han att det finns tid. Talangmässigt skulle Wiman klara sig i VM, men det kan vara bra med en säsong till i USA.

- Vi får se, säger han.

Läs också