Hoppa till huvudinnehåll

Könsneutralt äktenskap uppe för omröstning

Miespari kädet toistensa vyötäröllä kuvattuna takaapäin
Lagen om könsneutrala äktenskap tas upp i riksdagens lagutskott Miespari kädet toistensa vyötäröllä kuvattuna takaapäin Bild: JIM LO SCALZO / EPA samkönat äktenskap,gay

Riksdagens lagutskott fattar i dag på torsdag förmiddag beslut om lagen om könsneutralt äktenskap. Majoriteten i utskottet är fortsättningsvis emot lagen, men det här behöver inte betyda att medborgarinitiativet faller.

– Det är en fråga om mänskliga rättigheter, men också en jämställdhetsfråga. Alla måste vara lika inför lagen, säger socialdemokraten Johanna Ojala-Niemelä som är en av dem som tänker rösta för lagen.

Det förväntas bli en jämn omröstning där nej-sidan vinner, med nio röster mot åtta.

Lagen om könsneutrala äktenskap leder inte automatiskt till kyrkbröllop, kyrkan får fortsättningsvis själv välja vem den välsignar.

Redan nu kan par av samma kön registrera sin relation och de har samma juridiska rättigheter som gifta par. Det som ändrar i och med den nya lagen är rätten till adoption och gemensamt efternamn. Som det är nu kan endast den ena parten i ett registrerat parförhållande adoptera och paret måste skilt anhålla om att få använda samma efternamn. Till skillnad från heterosexuella par måste dessutom betala för namnbytet.

En av dem som är emot könsneutrala äktenskap är samlingspartisten Kari Tolvanen, enligt honom har exempelvis frågan om barnens ställning ännu inte utretts tillräckligt.

– Man har inte heller utrett hur lagen om könsneutralt äktenskap skulle påverka adoptionerna från andra länder som inte godkänner samkönade par, säger Tolvanen.

Enligt Tolvanen kunde nästa regering ta sig an lagen då alla aspekter utretts i ännu högre grad.

Ett nej behöver inte betyda nej

Johanna Ojala-Niemelä tycker att Finland är redo för förändringen, och enligt henne måste den ske. Av sju ledamöter från Lappland är det ändå bara hon och Markus Mustajärvi som godkänner lagen.

I lagutskottet är SFP, SDP, Vänsterförbundet, De gröna och Jaana Pelkonen från Samlingspartiet för en lagändring.

Inte ens ett nej skulle betyda att man inte kan gå vidare med lagen. Omröstningen i plenum kommer att bli jämn, men om ja-sidan vinner går lagen vidare till stora utskottet där majoriteten är för könsneutrala äktenskap. Plenum får då en ny chans med ett positivt betänkande.

De som förväntas rösta emot lagen är Anne Holmlund (Saml), James Hirvisaari (Förändring 2011), i Arja Juvonens ställe Mika Niikko (Sann), Markku Mäntymaa (Saml), Arto Pirttilahti (C), Kari Tolvanen (Saml), Ari Torniainen (C), Kaj Turunen (Sann), Peter Östman (KD).

De som troligvis röstar för lagen är Stefan Wallin (SFP), Mikael Jungner (SDP), Suna Kymäläinen (SDP), Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Jaana Pelkonen (Saml), Kristiina Salonen (SDP), Jani Toivola (Grön).

Läs mer

KD går i opposition om regeringen blandar sig i jämlik äktenskapslag

Lagutskottet sade nej till samkönade äktenskap

Riksdagen grälade om äktenskapslagen

Läs också