Hoppa till huvudinnehåll

Malin Båtmästar är en äkta foodie

Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö.
För en tid sedan fick Malin Båtmästar vara med i tv-programmet Strömsö. Att få göra mat-tv är en stor dröm för henne. Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö. Bild: YLE malin båtmästar

Malin Båtmästar bloggar om mat, har skrivit en bok om mat, och säljer mat i sin egen affär. Vi kan nog lätt säga att livet kretsar kring mat för Malin. Vi hälsade på henne i Sundom där hon är omgiven av ... mat!

Malin Båtmästar är mycket, men framför allt är hon en foodie. Hon älskar allt som har med mat att göra, och har alltid gjort det. Jag är född hungrig, säger hon, och förklarar sedan lite närmare.

- Jag har en tvillingsyster och de var tvungna att ta ut oss i förtid eftersom jag inte fick tillräckligt med näring, så jag har alltid tyckt om att äta.

Bakning och matlagning är en del av henne, och hon känner passion över smaker, dofter och att skapa olika maträtter och bakverk av fina råvaror. I bloggen The sweet life of Malins får hon utlopp för sina kreativa matidéer. Malin äter i princip allt, men visst finns det saker hon inte tycker så värst mycket om.

- Jag är inte så brutal, så mat med inälvor och blod undviker jag helst, säger hon.

Bara att stryka av haggishen från menyn då ifall du tänkt bjuda henne på middag.

Malin Båtmästar bläddrar i sin egen bok Söta öde.
Malin gjorde boken Söta öde tillsammans med sin syster. Malin Båtmästar bläddrar i sin egen bok Söta öde. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth malin båtmästar

Öppnade kafé och gav ut bok

Malin är utbildad restaurangkock och restonom, men efter en tid i restaurangköket kände hon att hon ville göra något mer med sitt liv. Hon bestämde sig för att öppna ett kafé, och ungefär samtidigt gav hon också ut boken Söta öde.

- Boken började egentligen som en pr-grej för kafét. Jag hade bakat mycket så jag hade allt material klart, säger hon.

Hon och hennes syster gjorde boken tillsammans och gav ut den på eget förlag. Malin gjorde recepten och fotade också matbilderna. Det tog tid, men de gjorde det.

- Folk trodde inte att boken skulle sälja. De frågade mig vad jag ska göra om ingen vill köpa den … Jag beställde 1000 exemplar. Jag har nu sålt 900, bara här i Österbotten, säger hon.

Där fick de allt, de där arma tvivlarna.

Ryggbrytande hårt arbete

Att göra en bok var en sak, men att driva kafé var något helt annat.

- Det var ett ryggbrytande hårt arbete. Jag jobbade måndag till söndag och gjorde allt själv.

Malin stängde kafét för några månader sedan, och hon har inte ångrat det en sekund.

- Min mamma sa också att det är det bästa jag gjort. Jag tycker ju hon kunde sagt det lite tidigare, när jag höll på, säger Malin och skrattar.

Malin Båtmästar utanför sin affär.
Malin har precis startat en egen affär. Malin Båtmästar utanför sin affär. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth malin båtmästar

Kafét byttes ut mot affär

Malin har nu lämnat kafélivet bakom sig och jobbar i stället heltid med sin mataffär. Hon har mer fritid, och inspirationen att göra mat hemma och att experimentera har kommit tillbaka. När hon drev kafét gjorde hon aldrig mat hemma, men när vi nu träffas klockan tolv på dagen har hon redan hunnit baka en massa där hemma. Bara av eget intresse. Sambon kan skatta sig lycklig.

- Men det är han verkligen värd. Han har hjälpt mig så mycket, både med fysiska saker, och med pengar. Dessutom är han precis som jag när det kommer till mat – han äter allt. Vilken tur att jag träffade en sådan person, säger Malin.

Att vara en inspirationskälla

Efter att ha jobbat med mat en tid märkte Malin att det inte är de färdiga varorna hon gör som är mest lönsamma. Det är råden och recepten folk vill ha. Därför ställer hon gärna upp på föreläsningar och gör recept för tidningar. Hon har också gjort mat i tv-programmet Strömsö en gång.

- Det var jätteroligt. Det är verkligen min dröm att få göra mat-tv, säger hon med något drömskt i blicken.

Malin är bara 25 och har redan gjort massor, och framför allt vågat göra många olika saker. Att hon är en inspirationskälla för andra är hon medveten om.

- Jag är tudelad till det. Jag kan inte klappa mig själv på axeln innan jag lyckats ordentligt. Min image är bra, men min plånbok är inte tjock. Jag vill ha bättre siffror innan jag kan säga att det funkade, säger hon.

Hon är ändå glad över att kunna inspirera andra till att våga ta steget ut i det okända, och såklart att våga göra mat.

- Jag tycker om att hjälpa andra, och att ge goda råd. Jag vet ju själv hur tungt det kan vara om man inte får hjälp, säger hon.

Malins tips till andra som är i samma situation som hon, eller som drömmer om att starta ett eget företag, är att hitta något som alltid kan driva en framåt fast det kommer svåra tider. För motgångar, det slipper man aldrig undan.

- Du måste ha någon i din närhet som hjälper, eller något annat, till exempel böcker. Varje kväll innan jag går och sover lyssnar jag på någon workshop eller på intervjuer med entreprenörer. Marie Forleo har fina uppiggande tips för entreprenörskvinnor. Allt som kan ge inspiration är bra.

Glutenfritt är en utmaning

På grund av hälsoskäl har Malin nyligen övergått till en helt glutenfri kost, något som satt fantasin och tålamodet på prov.

Malin Båtmästar i sitt kontor. Boken bredvid henne beskriver henne ganska bra: Never never never give up.
Malin Båtmästar i sitt kontor. Boken bredvid henne beskriver henne ganska bra: Never never never give up. Malin Båtmästar i sitt kontor. Boken bredvid henne beskriver henne ganska bra: Never never never give up. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth malin båtmästar

- Det är en kreativ utmaning, eftersom jag måste ändra på alla mina sätt att göra mat. Jag har fått ny inspiration, så det är mest roligt, säger hon.

Men det var inte roligt hela tiden. Malin hade faktiskt börjat på en ny kokbok, men den åkte i soptunnan när hon var tvungen att lämna bort allt gluten.

- Den skulle heta Malins mat och innehålla recept på mina favoritbröd. Men nu har jag startat om och tar fram nya glutenfria recept. Boken ska heta Malins nya mat istället.

Vi önskar lycka till med de nya recepten, och hoppas vi snart får se boken i bokhandlarna, och i Malins eget skyltfönster förstås.