Hoppa till huvudinnehåll

Möt NASA-astronauten Leland

Astronauten Leland Melvin
Astronauten Leland Melvin har tillbringat 23 och ett halvt dygn i rymden. Astronauten Leland Melvin Bild: Creative Commons leland melvin

Många drömmer som barn att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

Han står vid en glasskiosk efter sin föreläsning i Helsingfors. Han kan inte sluta prata om hur god den finska glassen är och hur han redan är inne på sin andra portion.

- Det här är det bästa jag har ätit i Finland.

Leland Melvin

Född 15 februari 1964 (50 år) i Virginia

Master of Science-examen i Materials Science Engineering vid University of Virginia

Tillbringat 23 dagar, 13h och 28 min i rymden

Rest som uppdragsspecialist med rymdfärjan Atlantis två gånger: STS-122 år 2008 och STS-129 år 2009

Han ler brett i sin blåa NASA-dräkt, men så fort han får börja prata om rymden så förvandlas han till en inspirationsfabrik. Leland Melvin känns som en livslevande astronautrekryterare: han vill sprida sin rymdentusiasm till precis alla.

- Jag önskar att alla kunde få resa ut i rymden. Det ändrar en fundamentalt som människa.

Leland Melvin
Leland Melvin Bild: EPA / JUSTIN DERNIER leland melvin

Leland Melvin landade på en karriär som astronaut av en slump: han är utbildad ingenjör och fick sin universitetsutbildning tack vare ett fotbollsstipendium. Många hade uppmanat honom att söka till NASA:s astronautprogram, men det var först när en kompis lyckades som han insåg att det faktiskt är möjligt att bli antagen. Leland blev antagen som astronaut hos NASA år 1998 och har sedan dess besökt två internationella rymdstationer.

- Det är en alldeles otrolig känsla när allting blir tyst och man får knäppa upp sitt säkerhetsbälte bara för att glida runt utan tyngdkraft medan du ser att jorden sakta blir mindre.

Amerikansk fotboll och maratonlopp i rymden

Sammanlagt har den före detta NFL-spelaren tillbringat 23 och ett halvt dygn ute i rymden.

- Det finns ganska lite fritid väl uppe i rymden men man får tiden att gå rätt smidigt genom att umgås. Vi var ett blandat team med människor från olika länder så vi samlades ofta för måltider för att höra varandras berättelser. En kollega sprang Boston-maraton på en konditionscykel medan jag själv passade på att spela lite amerikansk fotboll när det fanns tillfälle.

Intresset för rymden har bara ökat de senaste årtiondena. Populärkulturen kryllar av filmer med rymden som tema.

Astronaut Leland, vilken är den mest verklighetstrogna filmen om rymden?

- Gravity, filmen av Alfonso Cuaron med Sandra Bullock i huvudrollen. När jag satt i biografen och såg filmen så trodde jag faktiskt att jag var i rymden vid ett skede. Visserligen kan jag påpeka en rad av fel när det gäller fysiken i filmen, men det störde inte så mycket i slutändan.

I videoklippet ser du rymdfärjan Atlantis starta i november år 2009. Leland är ombord för sin andra rymdexpidition.Slut på krig med rymdresor

Hollywood har insett potentialen i att tjäna pengar på rymdintresset genom att erbjuda fantasiupplevelser på vita skärmen. Men utöver det så jobbar redan en rad av länder och företag med att utveckla rymdturism genom att erbjuda riktiga resor ut i rymden för vanliga människor. Det här är något Leland uppmuntrar och hoppas på att ska finnas snart.

- Om alla hade möjligheten att resa i rymden så skulle det inte finnas krig länge till. Från rymden sett är hela världen omgiven av ett lugn och du ser inga gränser, säger Leland.

Leland tror inte att konfliktsökande ligger i vår natur.

- En stor orsak till konflikter i världen är människans ego. Det försvinner eller krymper åtminstone när du inser hur små vi är i perspektiv till rymden. Det är svårt att beskriva känslan som äger rum inom dig när du mittiallt du får se ditt hem, ditt land, din kontinent i flyktpunkten och bara se en enda rund boll.

Öppna Instagram-inlägget

Finlands astronauter, hör upp!

Som tips på till alla aspirerande finländska astronauter så uppmuntrar Leland dig att hitta din egen nisch.

- Hitta din egen specialitet. Om det så är teknik, medicin eller vadsomhelst. Försök sedan hitta det astronautprogram så lämpar dig bäst: till exempel ESA (European Space Association) eller så ett privat företag och utred vad just de kräver. Det finns till och med exempel på självständiga investerare som byggt sina egna rymdfarkoster. Det är inte en så avlägsen dröm det där med rymdresande om du bara bestämmer dig för det.

Vilken är frågan alldeles för många glömmer att ställa dig?

- Vad som är det svåraste med att resa i rymden. Många tror att det är själva avfärden och att det är så skrämmande. Men för mig personligen var det faktiskt att använda toan ute i rymden, för att göra nummer två. Det kan du inte öva på på jorden. Allting flyter. Det här är en fråga som jag alltid får av barn: ”How do you poop in space?”, skrattar Leland.