Hoppa till huvudinnehåll

Rasterna ger utlopp för kreativitet

Barn som leker på Sirkkala skolas gård i Åbo.
Barn som leker på Sirkkala skolas gård i Åbo. Bild: YLE Åboland lekställning

FN:s konvention om barnens rättigheter firas på torsdagen.

I konventionen finns nedskrivet vilka rättigheter barn har. En av punkterna är att alla barn har rätt till lek och fritid.

En viktig plats för lek i Finland är skolgården.

- Frågar du eleverna vad som är det bästa med skolan så svarar de flesta att rasterna. Det konstaterar Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola i Åbo.

Eleverna leker på olika sätt beroende på åldern. De äldre barnen spelar exempelvis bollspel.

- Det är jätteviktigt. Då rör barnen på sig utan att de tänker på det. Fantasin får flöda och samtidigt skapas en gemenskap då man leker tillsammans, säger klasslärare Lotta Svartsjö.

Lek kan också användas i undervisningen

En bra skolgård ska erbjuda möjligheten till att göra olika saker.

- Alla tycker inte om att spela bollspel. Då kanske det finns en lugn vrå där man kan vara en stund. Variation är viktigt, säger Kurtén.

sirkkala skola, elise kurtén,
Elise Kurtén sirkkala skola, elise kurtén, Bild: Yle / Peter Karlberg elise kurtén

Det är inte bara på rasterna som eleverna kan utnyttja sin fantasi. En del lektioner byggs också upp så att barnen lär sig saker på ett roligt sätt. Gymnastiktimmarna är ett exempel på det här.

Enligt Kurtén kan barnen också lära sig att samarbeta med hjälp av olika lekar och det är mycket uppskattat bland eleverna.

- Nu då vi förbereder oss för julfesten så utgår jag från elevernas idéer och möjligheter att lägga sig själva på spel, fortsätter Svartsjö.

Vad har ändrats på 25 år?

I år fyller barnkonventionen 25 år. Har barnen förändrats under den tiden?

- Visst, säger Kurtén. Men i grunden så är barn nog barn, i synnerhet om vi vuxna ger barnen möjligheten att vara barn och låta dom leka.

Enligt Kurtén har barnens uthållighet och respekt mot vuxna ändrat.

- Det är på gott och ont. Barn ska inte vara rädda för oss vuxna. Men samtidigt har det skett en ändring i respekten mot vuxna och också andra barn, säger Kurtén.

Mycket har också blivit bättre på 25 år. Mångfalden har fått mer rum, konstaterar både Kurtén och Svartsjö.

- Barnen tycker exempelvis inte att det är konstigt att någon bor med två mammor eller två pappor. Eller då Conchita Wurst vann Eurovisionen så var det inget märkvärdigt. Det tycker jag är jättehäftigt, för det berättar att också vi vuxna har en öppnare attityd, säger Svartsjö.

- Det blir en bra framtid. Alla får möta sig själva som dom är och respektera varandra även om vi är olika.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland