Hoppa till huvudinnehåll

Se Sturm und Drangs vilda resa

Like a rockstar
Fiilisbussen! Like a rockstar Bild: Pampas Productions like a rockstar

I kväll (20.11) kulminerar sig flera års arbete när dokumentären Like a rockstar som handlar om Sturm und Drang har premiär på Yle Fem. Tage Rönnqvist har följt med bandet med sin kamera i många år och nu (efter lite kalabalik) är filmen äntligen färdig.

Tage Rönnqvist
Tage Rönnqvist har stått bakom kameran under inspelningarna av Like a rockstar. Tage Rönnqvist Bild: Yle / Camilla Fagerholm tage rönnqvist
Sturm und drang Bild: Warner Music Finland / Ville Juurikkala sturm und drang

Det är en speciell känsla för Tage som stått bakom kameran. Det är märkligt att det är så många år sedan projektet startade och att han har varit med om mycket under resan. Själva filmandet slutade när bandet hade gett ut sitt tredje album och hade en stor spelning.

- Vi ville sluta filma när de var på topp. Det var runt 2011-2012, berättar Tage.

Nu har materialet legat i klippet i flera år och har faktiskt editerats senast i går. Det kom fram att alla inte var riktigt nöjda med dokumentären och att vissa scener skulle klippas bort.

- Dokumentären har egentligen varit färdig länge men folks uppfattningar om färdig har varit lite olika.

Dokumentärens budskap

Dokumentären visar både fina stunder men även baksidan av att bli rockstjärna i så ung ålder.

- Det vi vill säga med Like a rockstar är att det inte alltid bara är glamouröst att vara stjärna. Vi vill lägga fingret på allt det som egentligen händer när man blir känd. Det som vanliga människor inte ser.

I dagens läge finns det allt fler talangjakter och artisterna blir allt yngre. Killarna i Sturm und drang var 13-14 år gamla när de började och i dagens läge kan till och med åttaåringar vinna talangjakter och bli kända. Like a rockstar visar att det inte bara handlar om glamour när man är kändis, vilket många unga tycks tro.

Det intressanta är just det som ligger där bakom, det som vi i publiken aldrig ser. Glamouren ser vi över allt men vad finns där under ytan?

Inte bara en hyllning till bandet

Tage påpekar att Like a rockstar är en journalistisk dokumentär och inte bara en hyllning till bandet.

- Det finns givetvis en begränsad publik som skulle vara intresserad av en hyllning men jag tror att den stora publiken är intresserad av dokumentären så som den är nu.

Tage förstår oron som orsakat kalabaliken som i sin tur orsakat flera nya editeringar av dokumentären.

- Det är klart att det händer mycket kring unga pojkar som blir kända.

När vi undrar hur galna killarna egentligen varit skrattar Tage och konstaterar att han inte har så många unga band att jämföra med.


- Men jag tror att de nog varit ganska på toppen av galenskap. Men det är klart att det blir hyss om man sätter fem 15-åriga killar i samma rum.

Vi har även bett om André Linmans (sångare i bandet) kommentar kring det att alla inte kom överens om vad dokumentären skulle innehålla. Lyssna på ljudklippet.

Många hyss på vägen

Men det har varit en rolig resa och killarna har inte låtit Tage komma lätt undan. En gång filmade han inklippsbilder i deras träningslokal och under tiden tog pojkarna Tages bil och körde snabbt in den i skogen. Sedan kom de tillbaka som inget skulle ha hänt.

- När jag kom ut och undrade var min bil var så stod de där och fnissade.

Den senaste editerade versionen ligger i Tages väska under intervjun. Det är endast 13 timmar till sändning och materialet måste ännu tankas in i systemen. Vi lät Tage rusa iväg till Yle Fem och så väntar vi med spänning på vad vi får se i våra tv-rutor i kväll.

Dok: Like a rockstar i kväll (20.11) klockan 22:00 på Yle Fem. Kan ses senare på Arenan

Vill ni värma upp så kolla in detta fantastiska klipp med André Linman och Jesper Welroos. De gästade Efter Nio och kockade risotto. Fantastiskt underhållande tycker vi. Visst får killarna ett eget matlagningsprogram snart?

Läs också: André Linman: Jag ångrar ingenting

Nyligen publicerat - X3M