Hoppa till huvudinnehåll

Svea hovrätt: Häktning av Assange hävs inte

Julian Assange
Julian Assange Bild: EPA/FELIPE TRUEBA wikiläcka

Svea hovrätt har beslutat att häktningen av den våldtäktsmisstänkta Julian kvarstår.

Wikileaksgrundaren Assange hade yrkat på att häktningsordern skulle hävas.

Assange fick också avslag på sitt krav om att få ta del av målsägandes sms och sin begäran om inhämtande av förhandsavgörande från EU-domstolen.

Häktad i sin frånvaro

Assange häktades i sin frånvaro för fyra år sedan som misstänkt för sexbrott mot två svenska kvinnor under ett besök i Sverige. Han tog under sommaren 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och har uppehållit sig på ambassaden sedan dess. Han har fått politisk asyl i Ecuador, men har inte vågat lämna den hårt bevakade ambassaden.

Rädd för utlämning till USA

Orsaken till att Assange inte infinner sig inför rätta i Sverige är att han befarar att han kan kan bli utlämnad till USA. Där igen är han rädd för att ställas till svars för spionage i den skandal där Wikileaks hade läckt tusentals hemliga dokument. Skandalen var den största i USA:s historia och oerhört pinsam för landets ledning.

Förnekar skuld

Assange förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga tvång, vilket han misstänks för i Sverige. Han hävdar att misstankarna utgör en del av en kampanj för att oskadliggöra honom.

Preskribering avlägsen

Preskriptionstiden för våldtäkt är tio år och sexuellt ofredande fem år. Det innebär åtminstone teoretiskt att Assange kan hållas häktad i sin frånvaro ända fram till sommaren 2020.

Läs också:
Storbritannien vill ha lösning i tvisten om Assange
Assange: Jag lämnar ambassaden snart
”Assange kan straffas hårdare än Manning”
Assange kan snart vara en fri man

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes