Hoppa till huvudinnehåll

Testa avokado som ansiktsmask, hårinpackning och i efterrättsskålen

Alexandra doftar på en avokado.
Alexandra doftar på en avokado Alexandra doftar på en avokado. Bild: YLE/Strömsö Alexandra De Paoli,avokado,hårbalsam

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Avokado kommer från Centralamerika där den växer vild på träd som kan bli 20 meter höga. När man odlar avokado brukar man dock hålla träden lite lägre så att det ska gå lättare att skörda. Här i Europa odlar vi främst avokado i Spanien och Israel, och säsongen är ganska kort. Några månader runt nyår får vi passa på att frossa i europeisk avokado.

Frukten innehåller B-, E- och K-vitamin, folat och kalium, men det kanske viktigaste ämnet är tryptofan, en aminosyra som är väldigt viktig för kroppens produktion av melatonin som gör att vi sover bra, och serotonin som gör att vi känner oss glada och harmoniska. Det är alltså ganska lämpligt att avokadon mognar just mitt i vintern när många behöver lite hjälp att sova gott och hålla humöret uppe.

Avokado är också väldigt rik på fett, ungefär en femtedel av frukten består av olja. Den brukar vara grön i färgen av klorofyll, som är en bra antioxidant. Oljan smakar avokado och är god att ha i salladsdressing eller på grönsaker, men jag använder den mest på huden och i håret. Oljan är rik på D- och E-vitamin som håller huden mjuk och smidig, och olika steroler som kan ha lindrande och läkande effekt vid olika hudproblem. Min hårolja med avokadoolja, kokosolja och rosmarin gör håret väldigt återfuktat, glansigt och friskt. Det bästa är att sova med oljan i håret och tvätta ur den morgonen därpå.

Avokado kan också användas till en kombinerad chokladmousse och ansiktsmask som smakar fräscht och väldigt gott, och samtidigt är hemskt bra som fuktighetsmask för ansiktet.
(Recept på chokladmousse med avokado hittar du här.)

Hårolja med avokado
88 ml avokadoolja
10 g smält kokosolja
2 ml eterisk olja av rosmarin

Blanda allt i en flaska och skaka om.
Stryk ut i torrt hår, framförallt i topparna och hårbotten.
Sätt på en duschmössa eller plastpåse för att undvika kladd, och dra på en yllemössa utanpå.
Sov med inpackningen i håret.
När du tvättar ur oljan ska du ta schampo i håret utan att blöta först. Gnid in håret i schampo och låt verka någon minut. Skölj sedan i ljummet vatten. Eventuellt kan du behöva tvätta en gång till.
Den här oljan är också väldigt skön att smörja på trötta och svullna fötter och vrister.

Chokladmousse med avokado
Den här moussen smakar gott och fräscht och de flesta anar aldrig vilken huvudingrediensen är. Servera moussen som dessert, och gnid in resten i ansiktet som ansiktsmask.

4 – 6 portioner

3 avokado
1 ½ dl kakaopulver
1 dl honung
½ dl vatten
Saften av 1 citron

Kör med stavmixer till en jämn smet
Smaka av med citronsaft
Fördela i små portionsskålar

När du använder moussen i ansiktet, fördela den jämnt över ansiktet och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med ljummet vatten.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa