Hoppa till huvudinnehåll

Att vara farsa till en tonårsidol

Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén. Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén. Bild: Yle fredi lundén

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Isac Elliot är 13 år gammal och känd i hela sitt hemland men också på många andra håll i Europa. Tonårstjejerna blir hysteriska, de gråter och svimmar på spelningar och det har också hänt att de stormat scenen. De som är uppmärksamma märker att en skugga följer med Isac på resor, spelningar och signeringstillfällen. Den skuggan är Isacs väldigt kärleksfulla och uppmuntrande pappa, Fredi Lunden.

Isac Elliot
Isac Elliot. Isac Elliot Bild: Yle / Camilla Fagerholm isac elliot

Fredi är möjligtvis Finlands kändaste pappa just nu. Han får många förfrågningar om intervjuer tillsammans med sin son och bakom kulisserna-filmningar i deras hem. Familjen tackar alltid nej eftersom de inte vill framstå som en kändisfamilj, som Finlands Osbournes.

Hur allt började

Isac har redan i ung ålder varit intresserad av musik och hans musiklärare uppmärksammade Ikkes talang när han var endast sex år gammal. Isac har redan innan sin popkarriär sjungit i pojkkör och varit med i teaterpjäser.

Det är inte föräldrarna som knuffat Isac mot en popkarriär och kändisskap. Isac har från ung ålder varit väldigt intresserad av musiken och har följt med Justin Biebers karriär. Eftersom Fredi också jobbat med musik har musiken alltid funnits närvarande i familjens liv. Ikke frågade många gånger om inte Fredi och han kunde göra en låt tillsammans.

- Jag drog ut på det en tid men under ett jullov skrev vi en låt som vi spelade in i en kompis studio. Den blev riktigt bra och jag skickade låten till några skivbolag för att se vad de tyckte om den.

- Att vara popfarsa skiljer sig alltså inte så mycket från att vara hockeypappa.

Alla skivbolag hörde av sig inom ett dygn. Valet av skivbolag var viktigt så att Isac skulle få jobba med människor han trivs med. Det slutliga valet påverkades av att många av skivbolagen ville att Isac skulle börja med att sjunga finskspråkiga låtar. Isac ville sjunga på engelska. När skivbolaget var valt var det bara att tuta och köra.

En tidskrävande hobby

Att vara pappa till en popstjärna kan vara märkligt ibland. Fredi jämför ändå Isacs karriär med en hobby i likhet med hockey. En hockeypappa kör sitt barn till träningar, står i ishallar och har caféturer i hemmahallen. Att vara pop-pappa skiljer sig alltså inte så mycket från att vara hockeypappa.

- Det enda som skiljer är hysterin och att Ikke är en offentlig person. Annars är vi som vilka föräldrar som helst som stöder sitt barns intressen och hobbyn.

Isacs popkarriär kräver mycket tid och man kunde tro att Fredi ibland känner att han varit tvungen att offra saker för Isacs hobby. Men han ser det inte så.

- Jag stöder ju min sons passion. Visst, mitt eget band, Capital Beat ligger på is för tillfället och jag har tagit tjänsteledigt från mitt lärarjobb.

Isac Elliot i Oslo. Bild: YLE/ Charlotta Munsterhjelm isac i oslo

Vissa kan se det som uppoffringar men Fredi påpekar att han är lyckligt lottad som får tillbringa så mycket tid med sin tonårsson. Det är inte alls alla pappor som får den möjligheten.

Bara pappa, inte manager

Fredi är inte Isacs manager som många verkar tro. Isacs management finns i London och de tar han om businessen, Fredis roll är att vara pappa. En pappa som reser tillsammans med sin son och hjälper till med skolan (vad bra att Fredi råkar vara lärare till yrket). Fredi hjälper också till när Isac väljer nya låtar och är närvarande när låtarna spelas in.

- Det är skönt att inte behöva tänka på affärerna. Jag behöver inte tänka på Ikke som ett ansikte för en produkt utan han är min son och det är vårt förhållande.

Det är väldigt få i vårt land som har den roll i sin sons liv som Fredi har i Isacs. Men Ikke är fortfarande Fredis lilla pojke och har inte ändrats märkbart under den turbulenta popstjärnetiden. Att alla vill ha Isac och att han skapar hysteri var kontigt att se till en början.

- Vi lever inte i en hysteri hela tiden. Vi lever ett helt normalt liv när vi är hemma eller på landet.

- Men vi lever inte i en hysteri hela tiden. Vi lever ett helt normalt liv när vi är hemma eller på landet.

En vanlig familj

Familjen Lundén har tagit ett beslut att deras hem är en frizon. Där ska de få leva sitt normala liv. När duon inte är på resa planeras tiden så att Isac ska få så mycket tid som möjligt för skola och vänner.

Utanför deras hus står ändå alltid fans och väntar på att få en pratstund med sin idol. I början kom de in på gården och fotade in genom fönstret, men familjen ger dem ingen uppmärksamhet.

- De vet redan att det är lönlöst att stå där. Och de menar ju inget illa, de är bara unga. Det inverkar inte så mycket på vår vardag.

Hemma är de en helt vanlig familj med två barn som båda är lika viktiga för föräldrarna. De hjälper till med läxor och packar skolväskor precis som alla andra.

Hör hela intervjun med Fredi i klippet. Han snackar mer om Isacs väg till kändisskap och om hur media behandlar en 13-åring olika beroende på land. Han talar också om Justin Biebers eskapader och om en pappas rädslor.

Här kan du också se dokumentären vi gjorde om Isac Elliots spelning i Oslo för ett år sedan.