Hoppa till huvudinnehåll

Dataprogram som pressar dig på pengar allt vanligare

Så kallade utpressningstrojaner håller på att bli vardag också i Finland. Det är alltså frågan om skadliga program som gör den infekterade datorn mer eller mindre oanvändbar och kräver att användaren betalar en lösensumma för att den ska fortsätta fungera.

Mikael Albrecht
Mikael Albrecht, it-säkerhetsexpert på F-Secure. Mikael Albrecht mikael albrecht
På antivirusföretaget F-Secure följer man med intresse med olika skadliga program. En ökande trend för tillfället är utpressningstrojaner, eller ransomware som de kallas på engelska.

Tusentals datorer i vårt land utsätts för dem varje månad, till exempel efter att användaren har öppnat en bifogad fil i e-posten eller helt enkelt surfat på webben.

Sedan år 2012 har mer än tusen finländare gjort brottsanmälan om att de har råkat ut för en utpressningstrojan, enligt polisen, men mörkertalet är stort.

500 euro - eller det dubbla

Utpressningstrojanen Cryptowall.
Utpressningstrojanen Cryptowall på en finländsk dator. Utpressningstrojanen Cryptowall. ransomware
Till exempel när trojanen Cryptowall visar sig på en dator så har den redan krypterat dina dokument, videor och bilder och kräver dig på pengar för att låsa upp dem. Det kostar 500 euro om du betalar inom en vecka. Efter det fördubblas summan. Betalningen sker via den svårspårade valutan bitcoin.

- Det finns ett flertal olika globalt agerande kriminella gäng som använder dom här, och det här är ju en ganska luckrativ business för att folk betalar pengar för att få tillbaka sina filer så det är ju förståeligt att kriminella krafter är intresserade av sådan här verksamhet, säger it-säkerhetsexpert Mikael Albrecht
på F-Secure.

Många har betalat

bitcoin
Transaktioner med den virtuella valutan bitcoin är nästintill omöjliga att spåra. bitcoin utpressningstrojan
Enligt Cybersäkerhetscentret vid Kommunikationsverket har flera drabbade privatpersoner och företag ändå valt att betala. Men centret rekommenderar inte det här, trots att det kan vara det enda sättet att rädda filerna.

- Nej, absolut inte. Det är först och främst inte sagt att man får sina filer om man betalar och dessutom så stöder man då de här kriminella organisationerna ifall man betalar, kommenterar it-säkerhetsspecialist Markus Lintula.

Uppdatera!

Markus Lintula
Markus Lintula jobbar på Cybersäkerhetscentret - en avdelning vid Kommunikationsverket. Markus Lintula markus lintula
Lintula på Cybersäkerhetscentret säger att det istället gäller att förebygga problemet genom att hålla sin Mac eller PC uppdaterad och genom att ha ett aktivt antivirusprogram.

- Antivirusprogrammet är ju ett bra skydd i det fallet att viruset redan är på väg till din dator, om det alltså har kommit åt att utnyttja en sårbarhet i något program.

Men vissa nyare trojaner kan ändå slinka igenom skyddsnätet. Skyddet är inte perfekt.

Säkerhetskopia viktig

Dessutom är det en bra idé att spara en säkerhetskopia på en extern hårdskiva, men det är viktigt att inte hålla den kopplad till datorn hela tiden, för då kan utpressningstrojanen också kryptera kopian.

På F-Secure ser man inget egentligt slut på utpressningstrojanernas framfart för tillfället.

- Bitcoin är som sagt omöjligt att spåra så därför är det svårt att få fast de som ligger bakom de här trojanerna. Det är en fungerande form av cyberkriminalitet, så jag tror nog inte att de kommer att försvinna inom den närmaste tiden, kommenterar Mikael Albrecht.

Läs också