Hoppa till huvudinnehåll

Fängslade journalister kan beviljas amnesti i Egypten

egypten
Fängslade Peter Greste och Mohammed Fahmy. egypten Bild: EPA/KHALED ELFIQ journalister

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi överväger att bevilja tre fänglade journalister amnesti. Journalisterna har arbetat vid tv-kanalen al-Jazeera.

Sisi sade i går i en intervju för tv-kanalen France 24 att det som bäst förs diskussioner för att lösa frågan. al-Jazeera ägs av Qatar som har stött det bannlysta Muslimska brödraskapet.

Det ledde till ansträngda förhållanden mellan Qatar och militärstyret i Egypten, men relationerna har förbättrats på sistone. De tre journalisterna dömdes i somras till mellan 7 och 10 års fängelse för att ha bistått terrorister.

Politisk rättegång

Människorättsorganisationer och flera västländer har fördömt rättegången och anklagat egyptiska domstolar för att gå i regeringens ledband.

De anhöriga till en av de fängslade, australiern Peter Greste, välkomnar beskedet men säger att de har blivit besvikna förr.

Även Australiens utrikesminister Julie Bishop välkomnar möjligheten till amnesti.

Bishop tänker också ta upp frågan med Egyptens FN-ambassadör.

Sisi har tidigare vägrat att blanda sig i frågan, med motiveringen att det kunde undergräva domstolarnas integritet.

Två av de fängslade journalisterna är utlänningar medan den tredje är egyptier.

Egypten har infört sträng censur, demonstrationsförbud och bannlyst flera partier och organisationer sedan Sisi störtade president Muhamad Mursi i en militärkupp ifjol somras.