Hoppa till huvudinnehåll

HS: Samlingspartiets nedgång allt brantare

juha sipilä
Centerpartiets ordförande Juha Sipilä. juha sipilä Bild: Lehtikuva centerpartiets ordförande juha sipilä

I Helsingin Sanomats nya mätning befäster Centern sin ställning som landets största parti. Samlingspartiets opinionssiffror har sjunkit till sin lägsta nivå på 42 år.

Partimätningen gjordes av TNS Gallup i oktober och november.

Av de tillfrågade som yppade sin partisympati skulle bara 17,4 procent rösta på Samlingspartiet om det var riksdagsval i dag. I riksdagsvalssammanhang har stödet för partiet inte varit så här lågt sedan år 1972.

Partiets nyligen tillträdda partisekreterare Minna Arve säger till Yle Nyheter att partiet måste röra sig mera på fältet.

- Vi måste lyssna på folks önskemål och ta emot respons, på så sätt kan vi få förtroende för det vi gör, säger Arve.

Centern befäster sin ställning som största parti med ett stöd på 24,5 procent. Det innebär ett försprång för Samlingspartiet på mer än sju procentenheter. Ännu i september var gapet mellan de båda partierna bara ett par procentenheter.

Mätningen visar att det väger mycket jämnt i konkurrensen om andraplatsen. SDP skulle få 16,4 och Sannfinländarna 16,2 procent av rösterna.

Mätningen utfördes i form av telefonintervjuer med totalt 2 446 personer. Felmarginalen för de största partiernas del är cirka två procentenheter i bägge riktningarna.

Läs också:
Presidentkritik rinner av Stubb
"Regeringen klarade sig, men skeppet är på grund"

Läs också