Hoppa till huvudinnehåll

Konsumenter blir försäljare

Trots dåliga ekonomiska tider går inte konsumtionen neråt. I stället blir konsumenterna försäljare på lopptorg, säger professor Pirjo Laaksonen vid Vasa universitet.

Laaksonen är professor i marknadsföring och har forskat i konsumtion i 30 år. Det blir inte tråkigt säger hon eftersom konsumtionen hela tiden ändrats.

- Det är farligt att säga att människor har mer pengar än förut men det är många som har det. Det gör att de har råd att också köpa sådant som de nödvändigtvis inte behöver utan de bara vill ha det. Passar det inte är det många som säger att de kan sälja det på lopptorg.

Pirjo Laaksonen
Pirjo Laaksonen Pirjo Laaksonen Bild: Yle/Jukka Tyni pirjo laaksonen

Laaksonen säger också att det här är en stor skillnad om man jämför med hur det såg ut tidigare. Då var ett köp ett stort beslut, i dagens läge görs ett beslut snabbt och kanske till och med ogenomtänkt.

Från låg till hög till ?

Vårt konsumtionsbeteende har ändrats. Enligt Laaksonen har det gått från att vi konsumerar lite till att vi konsumerar en hel del och nu ser hon ännu en förändring.

- Vi behöver konsumtionen för att få det att gå runt. Men företag och organisationer kan vara med och förändra, nu har vi en förändring på gång i och med Reko-ringarna.

Reko är matringar som blivit oerhört populära på sistone. Producenterna säljer direkt åt kunderna utan mellanhänder.

- Det är en tydlig signal att något är på gång att hända. Att folk vill ha bättre kvalitet.

Tjäna på loppis

Trots att ekonomin är allt annat än stabil just nu vill Laaksonen inte prata om att konsumtionen har gått ner. Den har flyttat över till lopptorg.

- Det är många som vill tjäna lite extra och säljer saker på lopptorg. Du kan också fynda märkeskläder på lopptorg.

Lopptorgsgrupper på sociala medier som Facebook har också blivit populärt. Men där ser Laaksonen en skillnad i kvalitet.

- Hyr du ett bord på lopptorg behöver du inte träffa dina kunder utan kan sälja vad som helst. Men säljer du det i en grupp på Facebook måste du träffa dina kunder och det gör att du säljer bara det bästa via nätet.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten