Hoppa till huvudinnehåll

Löpning längs riksåttan i West Coast Race

Starten vid West coast race 2014 i Vasa
Deltagare i West Coast Race 2014 redo för start. På startstrecket även Mitt triathlons programledare Jontti Granbacka Starten vid West coast race 2014 i Vasa Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama west coast race

I avsnitt 4 av Mitt triathlon är det löpning och mental träning som står i fokus. I avsnittet, som sändes söndagen den 23 november kl.18:30, deltar Mitt triathlon gänget i sitt livs första motionslopp, West Coast Race, en österbottnisk landsvägsstafett som ordnades för första gången 1986.

Evenemanget har under åren haft olika upplägg, vissa år har stafetten till och med löpts under två dagar. Sommaren 1991 var deltagarantalet som högst, 105 lag deltog. Orterna som stått värd för start och målgång har varierat. Den 7.6.2014 gick starten vid Karlsplan i Vasa och målgången skedde vid Andra sjön i Nykarleby. 38 lag deltog varav 6 juniorlag. I ett av lagen deltog Mitt triathlon deltagarna Sandra Sundvik, Marcus Långs och Anna Kultalahti. Den fjärde blivande triatleten, Stig Andersson, hade samlat ihop ett släktlag och löpte halva sista sträckan eftersom det i stafetten är möjligt att dela på långa sträckor.

Mitt triathlons Jontti Granbacka och Marcus Långs har sina sträckor avklarade
Jontti Granbacka och Marcus Långs har sina löpsträckor bakom sig Mitt triathlons Jontti Granbacka och Marcus Långs har sina sträckor avklarade Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama jonathan jontti granbacka

Nästa år ska stafetten åter förändras något. FSI, Finlands Svenska Idrott, har informerat att den största förändringen är att stafetten kommer att starta från Norrvalla i Vörå. Målgången är som tidigare vid Andra sjön i Nykarleby, etapperna blir åtta till antalet där den kortaste sträckan är 4 km och den längsta kring 10 km. Den sammanlagda sträckan är ca 57 km. De kommer inte att ha någon klassindelning inför starten, men bl.a. de snabbaste lagen, de snabbaste damlagen, det bästa företagslaget och de snabbast Mini-WCR lagen kommer ändå att belönas.Laganmälningen öppnar i mars och efter årsskiftet finns det mer information på www.idrott.fi/wcr . Har man synpunkter på stafetten kan man vara i kontakt med wcr@idrott.fi

Anna Kultalahti på väntar på att få ta över stafetten i West Coast Race
Anna Kultalahti redo för sin sträcka, påhejad av kollegan Miia Halmesmäki Anna Kultalahti på väntar på att få ta över stafetten i West Coast Race Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama miia halmesmäki

Att för första gången i sitt liv delta i ett motionslopp kan vara lite nervöst. Det var det även för Marcus, Sandra, Anna och Stig då de stod och väntade på sin tur i WCR. Hur man hjälper idrottare att hantera nervositet vid en idrottsprestation är något som mentaltränaren Christoph Treier arbetat med under många år. I programmet delar han med sig av några tips.

Då simningen och cyklingen är avklarade i ett triathlon återstår löpmomentet. Hur långt det ska löpas beror på vilken triathlonsträcka man deltar i. I sprintsträckan löps 5 km och i den fullånga är det ett maraton som avslutar det hela. Före de 42,2 km som det innebär har det simmats i 3,8 km och cyklats i 180 km. För Mitt triathlon gänget var målet att ta sig igenom den olympiska triathlondistansen och avsluta med 10 km löpning. En sträcka som då de påbörjade sin träning var mångfaldigt längre än de någonsin löpt.

Stig Andersson och Sandra Sundvik vid West Coast Race den 7.6.2014
Stig Andersson och Sandra Sundvik Stig Andersson och Sandra Sundvik vid West Coast Race den 7.6.2014 Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama deltagare i mitt triathlon

Huruvida träningen några månader efter att projektet påbörjats har gett några resultat får gänget också veta i avsnitt 4. Det är nämligen dags för konditionstest nummer 2.

Mitt triathlon avsnitten kan ses via Arenan.

Få träningstips och ta del av deltagarnas bloggar på Mitt triathlons programsida