Hoppa till huvudinnehåll

Rivet ur arkivet: Hästen

En liten pojke sitter barbacka på en stor häst.
En liten pojke sitter barbacka på en stor häst. En liten pojke sitter barbacka på en stor häst. Bild: Yle rivet ur arkivet

”Seg och uthållig som sin husbonde”, ”modig och tapper liksom våra pojkar” - så beskrivs den finska hästen i en tid då hästar är en del av det agrara Finlands vardag.

Hästen och mannen delar länge samma identitet, och liv. Om kvinnan tillåts fatta tyglarna på film är det oftast i rollen som normbrytande yrhätta eller snofsig överklassflicka.

Vid sidan om den tuffa finnhästen som sliter på åker och i skog, finns också militärens och samhällselitens lilla skara av ridhästar. Bilden av glänsande varmblod och sober publik, berättar, tillsammans med filmklippens autentiska kommentarer, om ett 30-tal som gärna pekar på skillnaden mellan häst och häst- och folk och folk.

När den levande hästkraften flyttar in under motorhuven rasar hästbeståndet. Med det försvinner en hel folkkultur och nedärvd hästkunskap. I dag finns det bara ett fåtal som vet vad man kan göra, och vad man absolut inte kan göra med en häst, de flesta som har häst har ingen aning om vad en häst är, hävdar Christopher Wegelius, som tillsammans med hästföretagaren Ann-Kristin Nyberg, idrottspsykologen Mia Stellberg och handikappryttaren Fanny Bengs står för kommentarerna i programmet.

Via 70-talets ökande intresse för travsport och ridning som hobby, följer vi hästens väg från tjänare och vapenbroder till vår tids presterare och sällskapsdjur. På den vägen ändras grundvalen för hästhållning. Ridsporten blir en utpräglat kvinnlig hobby och stallet ett flickrum. En miljö som erbjuder frihet från stereotypa feminina rollmodeller och tillträde till stereotypa maskulina domän präglade av mod, ledarskap och auktoritet. Hästen fortsätter att fascinera, nu som terapeutisk hobby och port till kentauriska upplevelser, där essensen i att vara med en häst handlar om att få ta del av en ordlös kommunikation över artgränser.

Mer om hästens historia i Finland i Rivet ur arkivet, Yle Fem måndag 24.11.2014 kl. 22.00 (repris fredag 28.11)
30 dagar på Arenan

Redaktör: Marianne Zilliacus.

Se programmet här

Läs också: Hästar i arbete och nöje
Läs också:Om flickor och hästar
Läs också: Hästen i kriget

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle