Hoppa till huvudinnehåll

Vad minns du av den älskade skolgymnastiken?

Gymnastiklektion
Gymnastiklektion Gymnastiklektion Bild: YLE skolgymnastik

"Det bästa skolämnet". "Blev alltid vald som sista". Det var alltid dans". "Det var det enda jag var bra på". "Jag fick trauman av skolgymnastiken",
Dela med dig av dina minnen från skolgymnastiken!

Hett debattämne

Alla har vi minnen från gymnastiken i skolan, bra eller dåliga. Så länge skolgymnastiken funnits har den varit väckt diskussion. Genom åren har det funnits mer skolgymnastik och mindre skolgymnastik på schemat. Vare sig det har minskats på antalet timmar eller ökats så har besluten alltid väckt debatt. En del menar att skolgymnastiken utgör grunden för den fysiska uppfostran, medan andra talar om livslånga trauman från skolgymnastiken. Debatten kring skolgymnastiken har alltid handlat om för och emot. För tävlingsbetonad, för mycket bunden till läroplanen, för enformig, gammalmodig. Hur man resonerar så har

man alltid kommit fram till att den behövs i en form eller annan. Nu har den blivit allt viktigare igen då man insett att barna rör på sig för litet.

Nu diskuteras skolgymnastiken igen. Nu talar man om vad den borde vara i och med den nya planerade läroplanen. Kan skolgymnastik och toppidrott gå hand i hand och skall den göra det överhuvudtaget?
Vad är din åsikt?

Mer om skolgymnastiken i Sportmagasinet på tisdag 25.11 kl. 21:00 Yle Fem


Sportmagasinet och skolgymnastiken

Den aktiva diskussionen kring skolgymnastiken syns också i Sportmagasinets 30-åriga historia. Skolgymnastiken tangerats ett flertal gånger under programmets existens. Varje gång har diskussionen haft lite olika vinkling. Här några klipp från de gångna åren:

1985 frågades varför man har skolgymnastik?

1990 Mera skolgymnastik!

2002 Nu måste något göras!

2005 Folkhälsans projekt för att få skolelever att röra på sig mera.

2009 Hurdan skall en bra skolgymnastik vara?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport