Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamma protester i Mexiko

mexico
mexico Bild: EPA/PABLO SALAZAR SOLIS mexico

Tiotusentals demonstranter har deltagit i riksomfattande protester med anledning av de 43 manliga lärarstudenter som antas ha mördats i den sydliga delstaten Guerrero i Mexiko.

I huvudstaden Mexico förekom det sammandrabbningar mellan polis och demonstranter utanför den internationella flygplatsen före den egentliga demonstrationen i stadskärnan.

Sammandrabbningar förekom också efteråt, utanför presidentens palats.

Tusentals människor demonstrerade också i Guerrero och i städerna Juarez och Puebla.

Demonstrationerna sammanföll med årsdagen av den mexikanska revolutionen år 1910 och regeringen var tvungen att ställa in den årliga paraden i huvudstaden.

Demonstranterna krävde ett slut på korruptionen och det våldsamma narkotikakriget som har krävt över 100 000 dödsoffer sedan år 2006.

- Mexiko är vant vid tragedier, rån och korruption och vi måste utnyttja vår rätt som medborgare för att få regeringen att fungera , sade den 46 år gamla Lili Correa.

Hon var klädd i svart, liksom de flesta demonstranter över hela landet.

Presidenten under allt hårdare tryck.

Mordet på de 43 studenterna har lett till den värsta politiska krisen under president Enrique Pena Nietos två år gamla styre.

Presidenten och hans fru måste också försvara sig mot färska anklagelser om att de köpte sitt residens av ett företag som har fått stora byggnadskontrakt av regeringen.

Åklagare hävdar att medlemmar av en ökänd narkotikakartell i Guerrero har erkänt att de mördade studenterna och brände deras kroppar efteråt, på order av en lokal politiker och hans fru.

Studenternas anhöriga som ledde demonstrationen i huvudstaden accepterar inte åklagarens uppgifter förrän studenternas kroppar har identifierats.

Läs också