Hoppa till huvudinnehåll

Dönsby West vill sälja alla tomterna till Raseborgs stad

Arbetena med Dönsby West påverkar ibland trafiken invid.
Arbetena med Dönsby West pågick i våras Arbetena med Dönsby West påverkar ibland trafiken invid. Bild: yle/Petra Thilman raseborg. karis

Ägarna till det nya stora bostadsområdet Dönsby West i Karis vill sälja alla färdiga tomter till Raseborgs stad. På området finns kring 80 tomter.

Dönsby West består av fyra områden varav tre står färdiga med ett 80-tal tomter, de flesta för småhus. Byggrätten i de här kvarteren är närmare 50 000 kvadratmeter.

Markägarna vill sälja det drygt 16 hektar stora området till staden för 1,5 miljoner euro.

Karta över Dönsby West.
Så här ska området i Dönsby West se ut Karta över Dönsby West. Bild: Raseborgs stad dönsby west

Tomterna värda tre miljoner

Staden har uppfyllt sin del av markanvändningsavtalet då staden har byggt gator och avlopp till gränsen av området. Markägarna ska enligt avtalet betala för den inre kommunaltekniken.

För varje utbyggd tomt ska markägarna sedan betala en anslutningsavgift till Raseborgs vatten. Markanvändningsavtalet för det aktuella området skulle på det viset innebära kostnader för 3,1 miljoner för markägarna.

Staden och Raseborgs vattens kostnader har beräknats till 4,6 miljoner euro. Om staden skulle sälja tomterna enligt gällande taxa, skulle det ge 3 miljoner euro i intäkter.

Stadsstyrelsen föreslås på måndag tacka nej till erbjudandet att köpa Dönsby eftersom priset är för högt.

Läs också