Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer med det anrika apoteket Svanen?

Det legendariska apoteket Svanen i Helsingfors är en ren museal institution. Apotekaren Bengt Mattila kämpar hårt för att hålla det förlustbringande apoteket på fötter. Men emot sig har han FIMEA, som ansvarar för läkemedelsbranschen.

Den 17 november år 1912 öppnade apoteket Svanen sina dörrar. Inredningen i amerikansk valnöt är blänkande intakt. Det är som ett museum, fast kunden får alla sina dagsaktuella mediciner här.

För apotekaren Bengt Mattila, som drivit museet i 16 år, är det en hjärtesak att bevara museet i dess nuvarande form. För att hålla apoteket på fötter, fick han rättigheter till ett nytt apotek, också det i Helsingfors. Svanen skulle han vilja hålla kvar som sitt filialapotek.

Men det går inte myndigheterna med på. Enligt FIMEA (f.d. läkemedelsverket), får man inte ha rättigheter till ett sidoapotek, såvida det inte placeras på en glesbygd.

Museet i nedre våningen

- Det här museet har ju egentligen en dubbelfunktion, säger Bengt Mattila. I nedre våningen finns nämligen ett museum han själv har grundat.

Här förevisar han för besöksgrupper hur man gorde mediciner förr. De flesta mediciner tillverkades faktiskt för hundra år sedan på apoteket.

Det är spännande apparatur han visar, bland annat en handdriven tablettmaskin, en perkolator, där man tillverkade tinkturer och en massa vackra medicinburkar.

Men för att han ska få hålla kvar sitt apotek behövs en lagändring. Det här, trots att apoteket enligt byggnadslagen är skyddat av Museiverket.

Se mera bilder här!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes