Hoppa till huvudinnehåll

Hitlers akvarell såldes för 130 000 euro

Akvarellmålningen "Standesamt und Altes Rathaus München" av Adolf Hitler.
Akvarellmålningen "Standesamt und Altes Rathaus München" av Adolf Hitler. Akvarellmålningen "Standesamt und Altes Rathaus München" av Adolf Hitler. Bild: EPA / Daniel Karmann akvarellmålning

En akvarellmålning målad av nazidiktatorn Adolf Hitler köptes för 130 000 euro av en anonym köpare från Mellanöstern under en auktion i Tyskland skriver al-Jazeera.

Köpebrevet till Hitlers akvarellmålning och ett brev undertecknat av Albert Bormann som kom med den utauktionerade akvarellen.
Köpebrevet till Hitlers akvarellmålning och ett brev undertecknat av Albert Bormann som kom med den utauktionerade akvarellen. Köpebrevet till Hitlers akvarellmålning och ett brev undertecknat av Albert Bormann som kom med den utauktionerade akvarellen. Bild: EPA / Daniel Karmann albert bormann

Målningen som heter "Standesamt und Altes Rathaus München" och föreställer Münchens gamla rådhus är en av diktatorns cirka 2000 verk som han målade under åren 1905-1920.

Akvarellen auktionerades ut i Nürnberg på lördagen och budgivarna kom från världen över.

I sin självbiografi Mein Kampf skriver Hitler själv att hans dröm att bli konstnär krossades av att gång på gång refuseras av Wiens konstakademi.

Experter anser Hitlers verk vara mediokra och de stora auktionshusen vägrar oftast att sälja hans verk. Tidigare har hans målningar dragit in mellan 5 000 och 80 000 euro.

I samband med akvarellmålningen såldes även ett köpebrev i original och ett brev underskrivet av nazidiktatorns adjutant Albert Bormann. I brevet skriver Bormann att målningen i fråga ser ut att vara ett av Führerns verk.

Direktören för Weiders auktionskammare Kathrin Weidler säger att brevet, daterat till 25 september 1916, kom med målningen och är en sällsynthet som förklarar det ovanligt höga priset på målningen.

Läs också