Hoppa till huvudinnehåll

Traditionella julbasarer lockar många

Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors.
Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors. Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors. Bild: Yle/Johanna Modig rudolf steiner

Med en månad kvar till julen börjar julmarknadssäsongen komma i gång. Trots att vi annars både handlar och umgås allt mer på nätet, så lockar de traditionella julbasarerna fortsättningsvis mycket folk.

Välkommen på julbasar!
Välkommen på julbasar! Välkommen på julbasar! Bild: Yle/Johanna Modig rudolf steiner

Det var fullt hus på den ekologiska julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors på söndagen. Försäljare i alla åldrar sålde kanelbullar, yllesockor och pepparkakshus på både finska och svenska.

– Alla människor måste äta och dricka. Här säljs mycket bakverk, som knäckebröd, saft och sylt. Dessutom måste alla ha kläder, de kan inte ersättas av det virtuella. Vi säljer hemstickade sockor och annat som man kan svepa in sig i när det är kallt, säger
Eva Godenhjelm-Vuori, som är klassmamma.

Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors.
Eva och Stella sålde vid klass 4 b:s bord. Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors. Bild: Yle/Johanna Modig julbasar

Hon står bakom ett försäljningsbord tillsammans med fjärdeklassaren Stella, som har pysslat ihop en del av det pynt som finns till salu.
Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors.
Det fanns en massa juliga varor till försäljning. Försäljning på julbasaren i Rudolf Steiner-skolan i Helsingfors. Bild: Yle/Johanna Modig julbasar

– Vi har sytt dockor, det var ganska lätt, men det tog mycket tid. Förra året gjorde vi pepparkakor, men det här är första gången vi syr själva. Det är jätteroligt att vara här och sälja och köpa saker, säger hon.

Ekologiska produkter går åt

Det är viktigt att produkterna på julbasaren ska vara hemgjorda, närproducerade och ekologiska. Skolan har redan länge satsat på det ekologiska tänket, berättar Nina Winquist, som är aktiv i föräldraföreningen.

Det är viktigt med ekologiskt, säger Nina Winquist.
Det är viktigt med ekologiskt, säger Nina Winquist. Det är viktigt med ekologiskt, säger Nina Winquist. Bild: Yle/Johanna Modig nina winquist

– Vi har valt att marknadsföra vår julmarknad som ekologisk. Föräldrarna till barnen vill ha en hälsosam livsstil. Vår skolmat är också till stor del ekologisk.

– Människorna vill ha ekologiskt idag, håller elfteklassaren William med om. Han firar också en ekologisk jul hemma.

Äventyrsbana och mindfulness

Äventyrsbanan var populär på julbasaren.
Äventyrsbanan var spännande för de yngre barnen. Äventyrsbanan var populär på julbasaren. Bild: Yle/Johanna Modig äventysbana

Vid sidan om de mer traditionella kanelbullarna och lotterierna bjuder Steinerskolan också på bland annat pepparkaksverkstad, meditations-workshop och äventyrsbana.

Äventyrsbanan är populär speciellt bland de yngre barnen, berättar Alex, som är på plats för att samla in pengar till klassresan.

– Här kan man hoppa bock eller på trampolinen, balansera och krypa igenom små tunnlar, visar han.

Enligt honom är basaren en viktig tradition.

Julbasaren samlar flera generationer

Många av föräldrarna har själva gått i Rudolf Steiner-skolan, och i vissa fall även deras föräldrar. Julbasaren samlar flera generationer, säger Virpi Sirkiä-Nordlund, som har varit med sedan år 1991.

Pata Degerman besökte julbasaren.
Pata Degerman samlade julstämning. Pata Degerman besökte julbasaren. Bild: Yle/Johanna Modig julbasar

– Det här är hela släktens fest. Det är jätteroligt att äta julgröt och dricka glögg tillsammans och få en äkta, gammaldags julstämning, säger hon.

Och just julstämningen – den är viktig, säger Pata Degerman, som har två barn i skolan.

– Före det här hinner jag inte alls fundera på julen, men så kommer jag hit och känner alla dofterna och det skapar julstämning. Nu skulle jag bara behöva dofta på en julgran ännu.

Läs också