Hoppa till huvudinnehåll

Vasa: Hjärtkirurgins öde avgörs

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus. Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/ Malin Hulkki y-huset

På måndag besluter Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige om hjärtkirurgins vara eller icke vara. Det här efter många turer där den senaste är att styrelsen föreslår att den läggs ner.

Igen. Styrelsen föreslog redan förra hösten att hjärtkirurgin skulle avslutas. Men efter det har fullmäktige röstat för ett bevarande och tillsatt en arbetsgrupp med uppgiften att reda ut hjärtkirurgins framtid.

Förslaget: Fortsätt med hjärtkirurgin i ett par år

Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby
Gösta Willman Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby Bild: YLE/Johanna Överfors gösta willman

Arbetsgruppens förslag är nu att hjärtkirurgin ska fortsätta fram till år 2017. Och det är det förslaget som fullmäktige på måndag kommer att ta ställning till, enligt ordförande Gösta Willman.

- Om det blir omröstning, vilket jag antar att det blir, så utförs den när hjärtgruppens rapport behandlas, säger Willman.

Det verkar sannolikt att fullmäktige röstar för en fortsättning för hjärtkirugin. Fullmäktige har redan tidigare röstat för hjärtkirurgin ett par gånger och det med klar marginal.

Men nu är det inte alltså längre frågan om en fortsättning av hjärtkirugin på obestämd tid, utan en förlängning med ett par år.

Hur tänker Willman själv rösta i frågan?

- Jag röstade för senaste gång och jag ser ingen anledning att ändra åsikt. Jag stöder arbetsgruppens enhälliga rapport, säger Willman.

Om och när social- och hälsovårdsreformen genomförs, kommer allt att sättas under lupp på nytt, påpekar Willman.

Näs: Lägg ner

Greta Näs, fullmäktigeledamot, nykarleby
Greta Näs Greta Näs, fullmäktigeledamot, nykarleby Bild: Yle/Evert Rönnqvist greta näs

En som har varit för en nedläggning av hjärtkirurgin från första början är Greta Näs (Sfp) från Nykarleby. Och så som hon ser det har arbetsgruppen nu konstaterat att det inte finns en permanent lösning för hjärtkirurgin.

- Gruppen har konstaterat att någon sådan lösning inte finns. Då borde det vara klart att vi lägger ner hjärtkirurgin, säger Näs.

Näs säger sig veta att några inom Sfp-gruppen har ändrat åsikt i frågan och nu stöder en nedläggning.

Så det kan åtminstone bli jämnare än vid tidigare omröstningar?

- Ja. Om jag minns rätt var det jämnare första gången vi röstade och större skillnad andra gången. Det kan hända att en del nu gått tillbaka till sin tidigare ståndpunkt, säger Näs.

Fullmäktigemötet börjar klockan 13.

Läs också: Styrelsen vill lägga ner hjärtkirurgin - igen