Hoppa till huvudinnehåll

12-åring med leksaksvapen ihjälskjuten av polis

Cleveland på karta
Cleveland på karta Bild: Google Maps cleveland

En tolvårig pojke har skjutits ihjäl av polis i staden Cleveland i USA. Pojken hade gått runt på en lekplats och riktat en leksakspistol mot förbipasserande.

Nödcentralen i staden Cleveland i delstaten Ohio fick ett samtal om att en pojke gick omkring i en park och siktade med en pistol mot förbipasserande. Mannen som ringde nödsamtalet ska ha betonat att vapnet antagligen inte var äkta.

Mycket tyder på att den här informationen inte nådde de två poliserna som skickades till platsen. De uppfattade inte att vapnet var en leksak och uppmanade pojken att hålla upp händerna.

När pojken inte lydde utan gjorde en gest mot leksaksvapnet, sköt den ena polisen honom två gånger. Enligt den lokala polischefen hade det inte uppstått någon konfrontation mellan poliserna och pojken.

- Pojken hotade inte polisen verbalt och riktade inte heller sin pistol mot polisen, säger polischefen Ed Tomba.

Åtminstone ett av skotten ska ha träffat 12-åringen i magen och han dog senare på sjukhus.

Historien upprepar sig

Offret har identifierats som en mörkhyad pojke vid namn Tamir Rice. Känslorna i Cleveland svallade över efter att det blev känt att pojken hade dött.

- Jaha de har skjutit ännu en svart pojke, ropade en kvinna.

Familjen Rices advokat Tim Kucharski ville ändå inte fokusera på pojkens etniska bakgrund.

- Det här handlar inte om hudfärg. Det handlar om vad som är rätt och vad som är fel, säger Tim Kucharski.

Dödsskjutningen kommer samtidigt som USA väntar på ett juryutslag som avgör om polisen som sköt ihjäl en obeväpnad svart 18-åring i Ferguson i somras ska åtalas. Dödsskjutningen i Ferguson har ännu en gång aktualiserat frågan om polisbrutalitet i USA.

Det finns många gemensamma nämnare mellan Ferguson och Cleveland. I båda städerna är majoriteten av invånarna mörkhyade medan största delen av poliserna är vita. De två poliskårerna har också båda ett skamfilat rykte.

För två år sedan sköt polisen i Cleveland ihjäl två obeväpnade mörkhyade män med 137 skott. Läget i Ferguson är för tillfället mycket spänt och nationalgardet har kallats till staden i väntan på juryns utsaga, som kan komma vilken dag som helst.

Läs också:

Dödsskotten i Ferguson en krutdurk i rasfrågan

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes