Hoppa till huvudinnehåll

Allt är till salu!

Det är överfullt på loppisarna och det som säljs där går på långt när inte åt. Ju mera vi säljer bort, desto mera konsumerar vi.

Maria Thun-Ström
Maria Thun-Ström Bild: Yle/Seppo Ahava thun-ström,Ekenäs

Maria Thun-Ström har sedan tonåren handlat så gott som allt i second-hand butiker. Hemmet är inrett med loppismöbler, familjen går klädd i loppiskläder och materialet som Maria använder i sin syalteljé köper hon på loppis.

- Det har blivit en livsstil, säger hon. Först handlade det om att ekonomin krävde det, nu handlar det om att tänka efter och försöka minska avfallsberget.

Byteshandel förr och nu

Att byta och återanvända begagnade saker är ingenting nytt. Under krigsåren skaffade man sig det mesta genom att byta till sig eller köpa i andra hand.

Dolly Heino minns väl nödåren under och efter krigen i Finland.
Dolly Heino Dolly Heino minns väl nödåren under och efter krigen i Finland. dolly heino

- Allting syddes om, minns Dolly Heino i Pargas. Man hade gamla kläder som man sprättade upp och sydde något nytt av. Man gick med kläderna nästan så länge att de föll av en Om man växte ur dem eller de blev för korta försökte man skarva. Jag minns att mamma hade en klänning som hon hade skarvat i midjan av annat tyg i fållen. Man var nog uppfinningsrik på alla sätt.

I dag har byteshandeln fått ny fart. Det senaste är att man kan byta till sig saker på nätet. Susanna Lindfors har startat en byta-bort grupp på facebook för svenskspråkiga i Helsingforsregionen.

Susanna Lindfors och dottern Vivian.
Susanna Lindfors Susanna Lindfors och dottern Vivian. Bild: Yle susanna lindfors

- Jag byter saker flera gånger i veckan, berättar hon. Det kan handla om ett par makaronipaket för en kaffekokare eller ett paket socker för en kjol.

I takt med att konsumtionen ökar, ökar också loppisförsäljningen

Loppisförsäljning och konsumtion hänger ihop, säger Pirjo Laaksonen som är professor i marknadsföring.

Pirjo Laaksonen
Pirjo Laaksonen Bild: Yle/Jukka Tyni pirjo laaksonen

- Det är många som har mera pengar än förut. Det gör att vi har råd att köpa även sådant som vi faktiskt inte behöver utan bara vill ha. Förr måste man tänka efter mera före man köpte. Nu händer det till och men att man skaffar något och först efteråt tänka att det här är något man inte behöver eller ens vill ha. Tanken att man alltid kan sälja på loppis finns med hela tiden.

Trots ekonomiskt dåliga tider påverkas inte lopptorgen negativt. Konsumenterna blir i stället försäljare.

- Det finns de som förtjänar lite när de säljer på loppis. Sen är det ju ocskå så att när tiderna bölir sämre och det finns mindre pengar kan man hålla nästan samma standard med märkeskläder genom att köpa på loppis istället för i butiken.

Mycket jobb för liten vinst

Tv-programmet Närbilds redaktör Carmela Walder hyrde ett försäljningsbord en vecka i ett av de större loppisana i Vanda. Här är kommersen livlig alla dagar. Ändå var det mera jobb än vinst, konstaterade hon när veckan var slut och försäljningbordet tömt.

Carmela Walder kollar in sin hylla
Carmela Walder kollar in sin hylla Bild: Yle/Berislav Jurisic madeleine walder

- Tyvärr måste man också räkna med svinn när man säljer på lopptorg, säger hon. Det är förståeligt att grejer försvinner, men det som är beklagligt är att saker också stjäls.

Den här gången kläddes en Barbiedocka naken och kastades bakom en låda. En tidigare gång fick en designljustake fötter, en nästan oanvänd dyr barnoverall försvann och likaså en rock med tillhörande byxor.

- Någon hade kanske klätt kläderna på sitt barn och marscherat ut medan barnet fortfarande hade dem på sig. Hur någon hade lyckats smussla ut en motorcykelhjälm förbi kassan är ett olöst mysterium.

Det lönar sig att sätta alarm på sina dyrare varor, men tyvärr hjälper det inte. Lösrivna alarm ligger här och där.

- Jag är ytterst förundrar över att man ids stjäla grejer som kostar en tiondedel av vad de gjorde i butiken. Det är så dålig stil att stjäla från ett loppis.

När Carmela summerar ihop veckans försäljning visar det sig att det blir plus minus noll. Försäljningen täcker visserligen hyran, men eftersom hon handlade en del vid de andra loppisborden blir det ingeting i handen den här gången. Förutom en massa saker som inte gick åt att bära hem tillbaka.

Närbild i Yle fem, måndag 24.11.2014 kl. 20.00

Sänds även i Yle Fem, tisdag 25.11.2014 kl. 17.25.

30 dagar på Arenan.

http://svenska.yle.fi/program/narbild

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen