Hoppa till huvudinnehåll

Göran Stubb: En legend har gått bort

Ishockeytränare
Tichonov regerade med omutlig disciplin. Ishockeytränare Bild: AFP / Lehtikuva viktor tichonov

Ishockeyprofilen och talangscouten Göran Stubb som vid flera tillfällen träffade Viktor Tichonov, anser att Tichonov var den sista i raden verkligt stora sovjetryska tränare.

I en intervju till Yle Sporten berättar Stubb att han under årens lopp stötte på Tichonov under turneringar och matcher. Någon närmare bekantskap var det inte frågan om men så pass väl kände herrarna varandra att man hälsade.

- Han var sin tids främsta Europeiska ishockeytränare. Efter Anatolij Tarasov var han den sista i raden, verkligt stora sovjetryska tränare.

Stubb som själv anses vara en av profilerna bakom Helsingfors IFK:s kliv till den inhemska ishockeytoppen poängterar att Tichonov hade ett drömläge när han efterträdde Tarasov.

- Han hade mycket större förutsättningar att jobba än till exempel de finländska tränarna. Det var frågan om toppspelare som var i armén och han såg med stenhård disciplin till att spelarna tränade nästan året runt.

- Sovjetspelarna hade amatörstatus men i själva verket var de till hundra procent proffs.

Stubb som sedan 1984 fungerat som chef för NHL:s europeiska filial, vet att Tichonov inte var någon populär herre bland spelarna.

- Spelare såsom Vjatjeslav Fetisov och Igor Larionov har berättat om hur tufft det var att spela och träna så gott som året runt. Det är dock inget snack om att Tichonovs metoder ledde till resultat. Hans lag tog ju tre OS-guld och från VM kom man hem med nio medaljer av den ädlaste valören.

- Den finländska ishockeyn drog ju också fördel av Tichonovs läror när Vladimir Jursinov som jobbat under honom kom till Åbo och TPS. Då utvecklades ju bröderna Koivu och Jere Lehtinen till de spelare de sedan blev.

- Det finns ingen tvekan om att Tichonov var en legend och att hans bortgång är en stor ishockeynyhet, avslutar Stubb.

Läs också Viktor Tichonov är borta

YLE Urheilus artikel:Se Tichonov i Finlands omklädningsrum efter OS-silvret i Calgary

Hoppa över Twitterpostning

Läs också