Hoppa till huvudinnehåll

Kampen mot fattigdom försvåras av klimatförändringen

Jordbrukare i Kenya
Jordbrukare i Kenya Bild: EPA/KEN OLOO/RED CROSS AND RED CRESCENT SOCIETIES/ vattenpump

Klimatförändringen kan försvåra kampen mot extrem fattigdom i världen, skriver Världsbanken i en färsk rapport.

Rapporten visar att ett allt varmare klimat kan leda till mindre skördar och sämre tillgång till vatten. Också tillgången till mat kan bli sämre.

Världsbanken har som mål att utrota den extrema fattigdomen före år 2030. Banken varnar ändå för att det kan bli svårt ifall temperaturen i världen stiger med mer än 2 grader före slutet av årtiondet jämfört med tiden före industrialiseringen.

- Att utrota fattigdomen är svårt redan nu, men om temperaturen stiger med till exempel fyra grader finns det skäl att misstänka att vi aldrig kommer att klara av det, säger Världbankens ledare JimYong Kim.

En del framtida effekter av klimatförändringarna är oundvikliga också om det sker en snabb minskning av växthusgaser, konstaterar Världsbanken. Rapporten nämner bland annat flera extrema värmeböljor och stigande havsnivåer. Dessutom hotas bland annat jordbruket i Mellanöstern och Nordafrika av de stigande temperaturerna.

Läs också:
Världsbanken slutar stöda kolkraft

Läs också