Hoppa till huvudinnehåll

Klas Eriksson skämtar om finnar

Klas Eriksson
Klas Eriksson gör humorsuccé på Facebook. Klas Eriksson Bild: Klas Eriksson klas eriksson

Klas Eriksson från Jokkmokk i Sverige gör succé på Facebook. Hans sex sekunder långa humorvideor har visats tusentals gånger, och på tre veckor har han fått över 50 000 gilla-markeringar. Vi utmanade honom att skämta om Finland.

Vi tror att Klas Eriksson har gjort något slags humorrekord. På bara tre veckor har han gått från helt vanlig kille, till eftertraktad komiker. Han har synts i flera olika tidningar, och hörts i olika radiokanaler. Också på Radio X3M.

- Allt det här är jättekul. Det är helt sinnessjukt när man tittar på hur snabbt det gått, säger Klas när vi ringer upp honom.

Det är inte konstigt att Klas videor gör succé. Vi klickar oss in på hans sida och genast är vi fast. Det blir som ett litet beroende: Vi måste se en video till ... okej en till ... bara en till! Och så fortsätter det.

Allt började med appen Vine. Där har Klas redan varit aktiv i två år. En kompis föreslog att han skulle ladda upp några av videorna på Facebook, och då blev det så. Sedan gick det snabbt. Klas har redan blivit kontaktad av större aktörer, som till exempel Aftonbladet, men han har tackat nej till de flesta samarbeten.

Underbart är kort, på riktigt

Sex sekunder är verkligen ingen längd att tala om. Varför så kort, undrar vi?

- Det blir så snabb humor då. Man orkar titta på det. Istället för att sitta och vänta i två minuter så kommer det roliga direkt. Det är enkelt att titta på och enkelt att visa till andra. Det är också lätt att kommentera, säger han.

Vi kan ändå vänta oss lite längre humorvideor snart, eftersom Klas gått med i en Youtubegrupp där han tillsammans med en kompis kommer att tillverka ungefär 30 sekunder långa videor.

Det mesta är spontant

Idéerna till videorna dyker upp i vardagen, och ofta spelar han in dem helt spontant. Han har också fått frågan om han skulle vilja göra stand up, men på grund av en viss scenskräck får en sådan karriär vänta. En stund i alla fall.

Klas är 29 år och till yrket är han målare. Vi frågar om han kommer att ge upp allt nu och bli humorstjärna.

- Det vore en dröm, men jag tar det som det kommer. Jag gör det bara för att det är kul. Det goda får komma om det kommer, annars fortsätter jag bara för skojs skull.

Klas skämtar om finnar

Vi utmanade Klas att göra ett skämt om Finland. Videon fick snabb spridning (över 30 000 visningar på en timme) och blev mycket uppskattad. Vi ger också pluspoäng för att han gör något av en hyllning av finnarna, istället för tvärtom. Kolla in den här.

Finland är inte helt obekant för Klas, eftersom han ganska ofta åkte över till Vasa när han var mindre.

- Det var skitroligt där. Jag kommer ihåg att det fanns ett äventyrsbad och en strand. Vi åkte rutschkana och kom ut genom en drakmun, det var hur roligt som helst.

Vi hoppas Klas kommer tillbaka till Vasa och äventyrsbadet någon dag. Möjligheterna till roliga videor är oändliga.

Nyligen publicerat - X3M