Hoppa till huvudinnehåll

Prekär situation för immigranter i Calais

Med vintern i antågande är situationen besvärlig för de 2 500 - 3 000 immigranter som kommit till den franska hamnstaden Calais vid Engelska kanalen. Därifrån ska de sedan försöka ta sig vidare till Storbritannien.

Då långtradarna bromsar in på motorvägen i väntan på att få köra in i hamnen passar immigranterna på. De klättrar ombord i lastutrymmet om det är olåst eller går att bryta upp eller så klättrar de in på underredet. Särskilt efter mörkrets inbrott passar de på.

Alla vill till Storbritannien

För alla vill de ta sig till Storbritannien, en del för att landet är så känt, andra för att de kan engelska och någon annan igen för att det är lätt att få ett låglönejobb där.

Warzai kommer från Eritrea i Afrika och han hör till de äldre bland de papperslösa immigranterna, han är 40 år gammal.

-Vi betalar människosmugglare för att komma ut ur landet, berättar Warzai. Smugglingsrutten går från Eritrea till Etiopien eller Sudan, och så vidare till Libyen, därifrån vidare över Medelhavet till Italien, till Frankrike och Calais och nu väntar han på den sista etappen att ta sig över till Engelska kanalen till Storbritannien.

Warzai berättar att han betalade 4 000 dollar till smugglarna. Han säger att han är trött på det ändlösa kriget mellan Eritrea och Etiopien. Själv säger han att han haft militärtjänstgöring i snart 30 år. Andra eritreaner vittnar om att de blir tvingade till militärtjänstgöring redan som 13-åringar.

Han bor i djungeln, det här tältlägret för immigranter kallas så. I det här lägret bor över tusen immigranter, de kommer från länder som Eritrea, Etiopien, Sudan och Egypten i Afrika eller från inbördeskrigets Syrien i Mellanöstern. En del är bara lycksökare som är ute efter ett bättre liv, andra igen flyr undan krig och förtryck.

-Det finns ingen pressfrihet i Eritrea och man kan inte ens flytta från en stad till en annan utan myndigheternas tillstånd, det går inte att leva ett normalt liv i Eritrea, anser Warzai.

Själv är Warzai sociolog och han har fått sin utbildning på engelska, därför är det lättast att ta sig till Storbritannien eftersom han kan språket. Han kan ingen franska och är också annars besviken på Frankrike.

-Här finns ingen frihet, jämlikhet eller något broderskap, säger han och hänvisar till republikens principer från franska revolutionen, anser Warzai.

Han säger att det finns läkare, tandläkare och ingenjörer bland immigranterna. Många är ändå unga män i 20-årsåldern och yngre. Några kvinnor bor också i "djungeln", men de är få.

Immigrantfrågan tar ledningens arbetstid

På stadshuset i Calais går mycket av arbetstiden för ledningen åt immigrantfrågan. Biträdande stadsdirektören Philippe Mignonet är irriterad över den kritik som kommer från Storbritannien om att staden inte gör tillräckligt för att förhindra immigranterna från att ta sig över kanalen.

-De immigranter som kommer till Calais vill till England, för hos våra brittiska vänner är det lätt att arbeta på den svarta marknaden och ha ett olagligt arbete och inte betala någon skatt. Och i Storbritannien finns inga ID-handlingar, en immigrant som anländer till brittiskt territorium behöver aldrig eller praktiskt taget aldrig visa några handlingar eller bevisa sin nationella härkomst, säger Mignonet.

Den nationella franska polisen har sänt förstärkningar till Calais för att hålla situationen under kontroll, men den lokala polisen ser också problemen med att immigranterna stannar kvar.

-Vi har sett en ökning av kriminaliteten i Calais, vi har inlett fler och fler förundersökningar. Antalet polisanmälningar ökar kraftigt för stölder av mobiltelefoner, sexuella övergrepp och våld, berättar Gilles Debove, polistalesman.

Politisk aktivist vill berätta om Kashmir

Zulqarnen Hanif är en annan av invånarna i "djungeln". Han kom till Calais för några dagar sedan. Han kommer från den pakistanska delen av Kashmir och som politisk aktivist kämpar han för ett självständigt Kashmir.

Han säger att han därför har förföljts av de pakistanska myndigheterna.

-Det finns så många möjligheter i Storbritannien, först vill jag skaffa mig något litet jobb, sedan vill ja väcka opinion och fortsätta kampen för mitt land, jag vill visa det internationella samfundet att Kashmir står i brand, säger Hanif.

Under kvällen får han och hundratals andra i djungeln mat av frivilligorganisationen SALAM på en grusplan. Efter det ska han ännu en gång se om han kan ta sig till Storbritannien.

-Efter det här går vi till djungeln och till motorvägen och andra ställen där vi försöker komma iväg, Gud hjälpe oss, Inshallah - om Gud vill, säger Zulqarnen Hanif.

Dan Ekholm, Calais

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes