Hoppa till huvudinnehåll

Robotar intar Tekniska museet

Nicholas Andersson och robotarna PARO och NAO
Nicholas Andersson tillsammans med den humanoida roboten Nao och sympatisälen Paro. Nicholas Andersson och robotarna PARO och NAO Bild: Yle / Ted Urho nao

Finland har hamnat på efterkälken när det gäller utveckling av robotik, men det finns potential. Det säger Nicholas Andersson från företaget Robotics Finland. Företaget står som huvudarrangör när Europeiska robotveckan för andra gången ordnas i Finland.

European Robotics Weeks öppnar upp för evenemang relaterade till robotik, automatisering och artificiell intelligens över hela EU. I Helsingfors står Robotics Finland som huvudarrangör för evenemanget, som pågår i sju dagar. Evenemanget vill också skapa en mötespunkt för intresserade företag, uppstartsföretag och studeranden.


- På det sättet kan vi föra Finland fram som en stor påverkare inom robotik, automatisering och artificiell intelligens, säger Andersson.

Intresset för robotik i Finland är på uppgång, men jämfört med andra länder verkar vårt land halka lite efter. Andersson ser ändå en stor potential i Finland.

- Vi har ju bland annat Zenrobotics som har gjort ett väldigt bra jobb med sin sopsorteringsrobot. Efter Nokia har vi också mycket kunnande. De har inte försvunnit fast mobiltillverkningen försvann, säger Andersson.

Empatiska robotar långt in i framtiden

Det som just nu är i ropet inom robotiken är utan tvekan artificiell intelligens, att få maskiner att till viss mån kunna tänka självständigt.


- Det har till exempel skapats en backgammon-maskin. Man lät maskinen läsa reglerna, och så lärde den sig att spela när den spelade mot människor. På det sättet kunde den bli bättre.

Också den tidigare nämnda sopsorterarroboten har kunnat lära sig skilja på skräp och bli bättre på att sortera, berättar Andersson. Men hur är det med känslor, kan man lära robotar vad det är?

- I dagens läge kan de redan känna igen röster eller medvetet söka ögonkontakt. Vissa kan härma ansiktsuttryck, så att om de ser en leende människa så ler de tillbaka. Om de ser någon som är ledsen så dyker det upp ett ledset ansikte på deras skärm, säger Andersson.

En framtid där robotar kan känna empati tror han ändå att är långt in i framtiden.

Robotveckan inleds måndag 24.11 och pågår till söndag 30.11. I Helsingfors ordnas evenemanget på Tekniska museet på Kungsholmen i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen